DESENVOLUPAMENT DE LA CONNECTIVITAT

El repte digital dels municipis

Alcaldes i alcaldesses han de ser els impulsors de la transformació tecnològica, un procés en què Localret serà sempre al seu costat

2
Es llegeix en minuts
fibra-opticaok

fibra-opticaok

Fa més de 20 anys, el municipalisme català va visionar que les tecnologies de la informació i la comunicació transformarien els nostres pobles i ciutats, i la vida de la seva gent. Parlo de la fibra òptica, la telefonia mòbil i internet, que amb prou feines començaven a formar part de les nostres vides. Aquells alcaldes van creure necessària la creació del consorci Localret perquè fos l’eina que ajudés els ajuntaments davant d’aquell repte.

Ara més que mai aquella necessitat continua sent vigent. ¿Quants de nosaltres hauríem imaginat en la segona meitat dels anys 90 que exposaríem les nostres vides a les xarxes socials? ¿Quants de nosaltres havíem fet una videoconferència o apostat pel teletreball abans de la irrupció de la Covid-19? Les respostes a aquestes preguntes ens mostren una petita part de la transformació digital que hem viscut en els últims 20 anys i que no s’aturarà.

Fer els ajuntaments més eficients

Els ajuntaments tenen un repte molt important: dur a terme la transformació digital dels municipis. La consecució d’un municipi digital parteix de l’aplicació de la tecnologia per fer més eficients els ajuntaments, amb l’objectiu que els veïns i veïnes puguin desenvolupar plenament la seva vida personal i professional, i on les infraestructures de telecomunicacions els connectin amb persones, empreses i administracions.

I aquí també tenim un repte de país: fer possible que la fibra òptica arribi a tots i cadascun dels municipis. Per una qüestió d’equilibri territorial i d’igualtat d’oportunitats. La iniciativa privada no ho farà a curt termini, per la qual cosa és prioritari que la Generalitat i les diputacions accelerin el desenvolupament que ja estan fent de la xarxa pública de fibra òptica per eliminar aquesta fractura digital.

Un nou repte per als pròxims anys serà aconseguir un desplegament ordenat a l’espai públic, i més enllà de les àrees més densament poblades, de la tecnologia 5G, i el seu aprofitament per millorar la gestió dels municipis.

La consecució de municipis digitals depèn de la connectivitat d’alta capacitat, però també de la convicció i del lideratge dels alcaldes i alcaldesses, que han de ser els impulsores de la transformació digital.

Notícies relacionades

Fins a 826 dels 947 municipis del nostre país tenen menys de 10.000 habitants. Aquesta realitat comporta limitacions importants als seus ajuntaments quant a recursos humans, coneixement i visió en l’àmbit digital. I aquí és on és clau el paper de Localret per convertir-se en l’àrea de transformació digital i innovació compartida dels ajuntaments de Catalunya. A Localret hi som per acompanyar-los en el procés de transformació del seu poble o ciutat en un municipi digital. És la nostra missió.

La nova realitat que sorgirà de la situació actual insta les administracions a fer prioritària la connectivitat d’alta capacitat i la transformació digital. Els ajuntaments, com l’administració més pròxima a la ciutadania, hi tenen un paper destacat. I Localret serà al seu costat.