Sector en crisi

Emergència cultural

Per lluitar contra el Covid-19 els experts recomanen no donar-se la mà, evitar les abraçades i mantenir-se a uns dos metres de distància. Però en la concentració d'aquest dilluns per la cultura estarem tots junts, molt junts

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp50575432 barcelona  25 10 2019   dia de l opera al liceu de las rambl191025204835

zentauroepp50575432 barcelona 25 10 2019 dia de l opera al liceu de las rambl191025204835 / JOAN CORTADELLAS

Resulta impossible sostreure’s a l’alarma del coronavirus. Les notícies se serveixen al minut. Algunes espanten massa. Altres, per sort, tranquil·litzen i permeten generar certa esperança. Totes desconcerten. 

I aquest és, em temo, l’estat general: el del desconcert i la incertesa per sobre de la por i l’angoixa. És com caminar de puntetes per terreny pedregós. Hi ha qui, resignat, pretén tirar-s’ho a l’esquena: «Fa anys que jugo a la loteria de Nadal i no m’ha tocat mai res, ¿per què m’ha de tocar ara aquest sorteig tan fora de temporada?». La resposta és clara: en la loteria, tu vas i apostes, compres els teus dècims, per optar a premi hi cal aspirar i fer un pas endavant, prendre la decisió. Aquí, no. Aquí la possibilitat que et toqui –per molt que evitis, tant sí com no, entrar en el sorteig– és infinita. Tens molts números, sinó tots. Sempre, més del desitjat.

És cert que hi ha zones de més risc, on les paperetes del sorteig sobrevolen carrers i places buscant posar-se a qualsevol butxaca o entrar per la primera finestra oberta al seu pas, però també ho és que les mesures que es prenen per limitar, si no avortar del tot, el seu vol, són, diàriament, més i més contundents. El perillós, avisen, són les aglomeracions, la proximitat, el contacte. 

Notícies relacionades

La tarda d’aquest dilluns, dia 9, es concentraran a la plaça del Rei de Barcelona centenars, sinó milers, de professionals de la cultura, cridats per Actua Cultura 2%, en una convocatòria sense precedents, per reclamar del Govern un remei eficaç que permeti sortir d’aquesta altra emergència –emergència cultural, vergonyant situació– a la qual ens tenen condemnats. Una altra plaga. 

Per lluitar contra el Covid-19 els experts recomanen no donar-se la mà, evitar les abraçades i mantenir-se a uns dos metres de distància. Però en aquesta concentració per la cultura estarem tots junts, molt junts. Colze amb colze. En una atapeïda pinya. Desafiant riscos. Lluitant–¡quin remei!– per la supervivència.

Temes:

Coronavirus