La paritat de gènere en la cultura

Quotes per a obres 'difícils'

Són imprescindibles les mesures que afavoreixin que les dones puguem desenvolupar la nostra carrera en iguals condicions que els homes

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp52267975 icult tnc justicia200212211459

zentauroepp52267975 icult tnc justicia200212211459 / May Zircus

A la Sala Gran del TNC han estrenat ‘Justícia’, una obra immensa de Guillem Clua, autor que ha triomfat arreu del món amb la seva obra ‘La golondrina’ i que ja fa anys que és un habitual dels teatres espanyols (per desgràcia, més dels de Madrid que dels de Barcelona). La direcció artística del TNC li va encarregar que escrigués un text per a la Sala Gran. L’encàrrec no tenia premisses ni normes: tenia total llibertat per escriure el que volgués.

Clua no hauria escrit mai una obra per a 10 intèrprets si no hagués sigut un encàrrec. Ell, com tants autors i autores que estrenem amb regularitat, escrivim les obres pensant que siguin produïdes i sabem que estrenar una obra de 10 personatges és, si no impossible, molt difícil. En els últims anys han rebut encàrrecs per estrenar a la Sala Gran Albert Espinosa, Pere Riera, Josep Maria Miró i Pau Miró. Cap director artístic del TNC (tots homes, sí) ha pensat fins al moment que una dona pugui escriure una obra per a la Sala Gran del TNC. I és una llàstima. Primer, perquè existeixen moltes autores amb l’ofici i el talent suficient per escriure una obra de qualitat igual o superior a la de tots els autors abans citats. Però llàstima, sobretot perquè mentre que no els donem l’oportunitat, les dramaturgues seguirem pensant en petit, escrivint en petit i estrenant en precari.

José Manuel Rodríguez Uribes acaba d’anunciar les mesures que abordarà el Ministeri de Cultura i Esport. Entre aquestes mesures destaca la introducció a través de l’Institut de la Cinematografia i les Arts Audiovisuals (ICAA) del denominat Pla d’Acció 50/50 per al 2025, «dirigit a afavorir una major i millor incorporació de les dones al sector audiovisual». Una de les accions d’aquest pla és considerar les obres dirigides per dones com a «obres difícils». La inclusió en aquesta categoria els permetrà optar a un augment de la intensitat dels ajuts públics fins a un 75%. El concepte «difícil» és clarament desafortunat. Però no permetem que els arbres no ens deixin veure el bosc. La iniciativa és digna d’aplaudiment ja que les dones necessitem quotes perquè se’ns tingui en compte.

Notícies relacionades

Em dol fer una afirmació tan contundent, però mirin, sense anar més lluny, el que passa a la Sala Gran del TNC: no hi ha quota, no hi ha dones. Així que visca les quotes i les mesures que afavoreixen que les dones puguem desenvolupar la nostra carrera en les mateixes condicions que els homes. Espero poder veure aviat una autora viva i catalana en aquesta Sala Gran i que la presència d’autores als nostres teatres sigui cada vegada més habitual. Les obres dirigides (afegeixo: i escrites) per dones són difícils, totalment d’acord, perquè poder estrenar-les és molt més difícil que si fossin obres dirigides per homes. Els convido a obrir la cartellera de teatre de Barcelona ara mateix. ¿Quantes autores veuen? Doncs això. Visca les quotes per a obres difícils.

   

Temes:

Teatre Dones