27 set 2020

Anar al contingut

L'espera

Marits a la botiga de roba femenina

DANNY CAMINAL

Marits a la botiga de roba femenina

Juan Soto Ivars

Els veuràs en les teves compres de Reis si t’acostes a qualsevol botiga de roba femenina. Tètrics, abúlics: homes amb ulls de llucet rostit, sense reflexos, mancats de tota espurna vital. Miren de reüll al món que els envolta o s’abismen als seus telèfons mòbils. Intenten passar desapercebuts o busquen desesperadament mirades de compassió en la resta de marits que pul·lulen com ells. Els penja el llavi, es desplacen sense forces un moment, es queden parats al mig de dos maniquins, desorientats com gossos en una farga d’acer, fent mirades colèriques o suplicants cap a la zona d’emprovadors. També hi ha els qui es queden fora, a la porta, gelats, captaires carregats de bosses, pensant: quant tarda, quant tarda, jo ja hauria sortit d’allà, no pot ser.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Tot ha començat per a ells amb un conat de discussió. Desfilaven per un carrer comercial amb les seves esposes o nòvies, se suposava que de passeig o per a unes últimes adquisicions llampec, i van caure en la trampa d’un aparador o una marca. Entrem aquí un moment, els van dir, i ells s’ensumaven alguna cosa, però van accedir. A l’interior de la botiga de roba femenina la dona espanyola mitjana entra en un frenesí joiós. És l’evolució de la recol·lectora: un procés de comprovacions i exàmens dels productes disponibles expeditiu i depredador del tot incomprensible per a l’home espanyol mitjà, que té gens de caçador i abat normalment els primers pantalons rònecs amb què topa al Springfield.

Mirar als marits a la botiga de roba per a dona és el meu únic passatemps quan caic en la mateixa trampa. Ella ha entrat a l’emprovador amb quinze penjadors carregats dels quals en triarà un o cap després d’emprovar-s’ho tot i obligar-me a donar el vistiplau, oblidant que els meus ulls no estan programats per distingir, malcarada perquè li dic que tot li queda molt bé i ella sap que ho dic només perquè sortim de l’infern. Durant quaranta minuts que em semblen hores, aquests gossos lligats són els meus germans.