Dia Mundial de la Lluita contra la Sida: els noms que hi ha darrere les xifres

3
Es llegeix en minuts
zentauroepp11870934 ban01 bangalore  india  01 12 2009   activistas indios muest191127191622

zentauroepp11870934 ban01 bangalore india 01 12 2009 activistas indios muest191127191622 / JAGADEESH NV

Entre 140.000 i 170.000 persones viuen a Espanya infectades pel VIH

Carlos, 25 anys. Es va infectar a l’entrar en un club de ‘bare’ (‘apelers’), que només admet homes que mantenen sexe sense protecció (a pèl), homes d’«entre 25 i 40 anys, cossos musculosos, masculins, esportistes», que han de ser «formals, discrets, porcs i sense prejudicis».  És el que es coneix com un ‘bugchaser’, algú que s’infecta conscientment.  Li havien dit que després només s’hauria de prendre una pastilla la resta de la seva vida, que no hauria de preocupar-se més per l’embolic de contagiar-se o no si ja estava contagiat. Que no hi havia cap altre problema. No va ser així: el seu sistema immunològic es va debilitar, es va aprimar, va patir una greu pneumònia i una fallada hepàtica.

La majoria dels nous casos es donen en homes (84,6 %) i la mitjana d’edat se situa en els 35 anys

En Luis, de 35 anys, prenia el PrEP, una pastilla que, segons li van garantir, impediria que es contagiés; es va contagiar. Perquè hi ha un 90% de possibilitats que no et contagis si et prens la pastilla... i un 10% que sí. A més, el medicament li va crear problemes al ronyó i, al no utilitzar protecció, va contreure, de regal, la tuberculosi venèria.

Un de cada cinc malalts (18%) no està diagnosticat. El 47,8% dels nous diagnòstics es van realitzar de manera tardana

La Mayra, cubana, forma part del terç d’infectats que se’n van assabentar anys després; ella feia 10 anys que tenia el virus. Mai s’havia fet controls. Al principi perquè no tenia la targeta sanitària i, després, per por. La seva parella, també infectat, és espanyol. Quan l’assumpte es va saber, a la sogra li va faltar temps per dir que «la puta negra havia contagiat el seu fill». I, sí, la Mayra havia conegut la seva parella quan era ‘jinetera’. A ningú se li va ocórrer dir que, si ell l’havia conegut així, era segurament perquè ell es relacionava amb ‘jineteras’, i que potser va ser ell qui l’havia infectat a ella. De fet, ell era (i és) més gran que ella. Així que, per pura estadística, tenia més sentit d’aquesta manera. Avui està sola. 

Hi hi el seronegatiu, el seropositiu i el «seronohosé», que és el responsable del 70% de les noves infeccions, per no fer-se la prova

Marta i Juan, 16 i 17 anys. Són dos dels gairebé 50 casos que aquest any s’han detectat entre adolescents de 16 a 20 anys per transmissió horitzontal. Els seus casos, amb el que mostren les dades: la immensa majoria de noves infeccions es produeixen per relacions sexuals sense protecció. Tots dos el van contreure de la mateixa manera. Una festa llarga en un domicili privat, d’aquelles que estan de moda entre els menors de 18, que no poden anar a bars perquè allà no els deixen beure alcohol. En Juan creu que el va poder contreure amb 14 anys; la Marta ni tan sols sabria dir com o quan va passar, o si va infectar algú més. Acudeixen a classes, tenen els seus amics, fan plans. Si continuen prenent-se la medicació, seran adults amb les mateixes capacitats físiques que els altres. Però ella ja no podrà ser guàrdia civil, com somiava. Ni ell, metge..

Espanya és el país d’Europa occidental amb el nombre més elevat de casos de sida infantil

Però el cas més dur que vaig conèixer me’l van narrar a l’Hospital La Princesa de Madrid en unes jornades sobre abús sexual a menors. Una noia de 12 anys embarassada. L’oncle, el germà de la seva mare, que l’havia violat, era qui li havia contagiat la malaltia. Ella no va voler declarar contra ell. Al cap i a la fi, era el seu oncle i era el que mantenia tota la família. No hi va arribar a haver judici.

Notícies relacionades

De vegades és més fàcil entendre les estadístiques quan coneixem les històries que hi ha al darrere.