Canvis a la plaça de l'Àngels

De l'Instagram a la realitat

Al Raval ha arribat el moment de fer les coses únicament per als veïns perquè la ciutat l'hi deu

2
Es llegeix en minuts
jcarbo19114002 skaters patinadores macba190319125211

jcarbo19114002 skaters patinadores macba190319125211

La plaça dels Àngels, al Raval, és una de les més ‘instagramejades’ de Barcelona. A les 20 primeres fotos que destaca la xarxa social quan es busca aquesta localització es pot veure el mateix tipus d’imatge. Joves, elles amb l’estètica de Rosalía amb o sense ‘skate’, ells amb un ‘look’ urbà i el patí ben visible. Està clar què s’hi ve a fer a la plaça dels Àngels. S’hi ve a patinar, és un dels llocs més famosos del món per fer-ho, i s’hi ve també a alimentar les xarxes socials. El lloc triomfa i afavoreix els ‘likes’, el blanc del Macba és un bon fons i els patinadors són perfectes per complementar ‘selfies’ i retrats de cares pensatives o somrients. Però com passa moltes vegades amb Instagram, el que mostren les fotografies està molt allunyat de la realitat, no és or tot el que llueix. I la realitat d'aquest lloc és que la plaça està situada en un dels barris amb més necessitats de Barcelona, un barri molt dens, amb carrers estrets i amb poc espai públic per als veïns.

Travessar la plaça sense parar-se

La plaça dels Àngels és territori ‘skater’ des de la seva creació, els veïns sempre se n’han quedat al marge, de fet la creuen sense aturar-s'hi o directament l’eviten per no topar amb els patinadors, no és un lloc per asseure-s'hi una estona ni tampoc per jugar amb els nens. Però al veïnat se li ha posat entre cella i cella recuperar-la, i tenint en compte que s’ha sortit amb la seva amb el conflicte del CAP Raval Nord i ha guanyat la batalla al Macba, qui sap si també aconseguirà fer-se seva aquesta plaça, un dels símbols de la primera transformació del Raval.

Notícies relacionades

¿Perquè ara? Per molts motius, perquè el Raval ha patit massa, perquè s’han acumulat massa problemes de seguretat, de turisme i vivenda i els veïns han decidit dir prou. Perquè el barri creu que és el moment de reivindicar-se, de deixar de ser un escenari d'Instagram, de ser només un lloc d'oci, de turisme i d’inversió i especulació immobiliària. I sobretot ha passat ara perquè ha augmentat la mobilització veïnal. El Raval fa temps que bull. Els veïns s’han anat coneixent en diferents lluites i protestes. S’han trobat aturant desnonaments, en les assemblees per aconseguir un Centre d’Atenció Primària millor, o denunciant narcopisos i exigint més seguretat. Tot ha anat creant una xarxa que ara se sent més forta per recuperar batalles que ja semblaven oblidades.

I a tot això s’hi ha sumat un altre factor clau. Justament a la plaça que els veïns pretenen conquistar s’hi hauran de fer obres, s’hi haurà de construir el nou edifici per ampliar el Macba. Això és un bon motiu per replantejar aquest lloc. Ja que els veïns perdran un tros de plaça seria un bon moment per compensar-los. Per refer-la i renovar-la, aquesta vegada pensant no tant en les postals (com va passar als 90), ni en Instagram, sinó pensant en els que hi viuen allà. Potser es perdrà disseny, potser no es guanyarà un premi d’arquitectura, però al Raval ha arribat el moment de fer les coses únicament per als veïns, la ciutat els hi deu.