LLIBERTAT CONDICIONAL

El poble que oblida la seva història

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp17874282 mas periodico hitler191107120654

zentauroepp17874282 mas periodico hitler191107120654 / DAWN OF THE NAZIS MARCHING TO WAR AKAAPOCALYPSE THE RISE OF H

El Partit Nacional Socialista va guanyar les vuitenes eleccions parlamentàries de la República de Weimar, que van tenir lloc el novembre de 1932. Com passa aquest diumenge, es va tractar d’eleccions anticipades, després que el canceller Franz von Papen dissolgués el Parlament ¡per segona vegada! Vaja, una altra coincidència amb la nostra situació actual.

El 1932, el Partit Nacional Socialista es va dedicar a fer una campanya basada en el següent:

1. Abusar dels recursos públics i utilitzar-los per fer campanya. Potser això els sona. En tots els nacionalismes es fa campanya utilitzant recursos públics, des de les institucions públiques, sigui des de l’ultranacionalisme català o de l’espanyol. Però deixin-me que els refresqui la memòria: Santiago Abascal ha viscut tota la vida de diners públics. Cobrava 80.000 euros a l’any en una fundació opaca del PP que no servia per a res, que ell mateix va anomenar «xiringuito». I a l’exjutge Francisco Serrano se l’investiga per percebre 2,4 milions de diners públics per a una empresa privada.

2. Mentir. Durant la campanya de propaganda nazi, es va produir l’incendi de la seu del Reichstag. Es va culpar de l’incendi als jueus sense cap prova. En el dia d’avui està bastant clar que l’incendi el va provocar Hermann Göring. Els ultranacionalismes (sempre de dretes) solen mentir, és marca de fàbrica.

3. Acusar de «paràsit» l’estranger. El 1932 es parlava en els discursos de la «raça paràsita jueva». Actualment s’acusa, bé els migrants, bé els no catalans («Espanya ens roba»), de parasitar recursos. Però els ajuts socials que concedeixen les administracions públiques no es donen en funció de la nacionalitat.

«Els ultranacionalismes
, sempre de dretes, solen mentir. És marca de fàbrica»

Se’ns diu que cal acabar amb la sanitat universal. Se’ns diu que ens costa entre 1.000 i 3.000 milions d’euros. A part que no crec que costi tant, bastant més ens costaria erradicar brots de tuberculosi, meningitis, verola, tos ferina i hepatitis vírica, malalties que hi ha als EUA ¡perquè allà no hi ha sanitat universal!

4. Acusar el que és diferent d’«amenaça a la comunitat nacional». Així es descrivia els jueus i els gitanos. Ara se’ns diu que els ‘menes’ terroritzen a barris sencers. A Espanya hi ha 8.000 ‘menes’. Ni tan sols el 10% d’ells delinqueixen, però, si ho fessin el 20%, parlaríem de 1.600 delinqüents en un país amb 46,6 milions d’habitants. També se’ns diu que el 70% dels agressors sexuals són estrangers. Però l’‘Informe sobre delictes contra la llibertat i Indemnitat Sexual’ a Espanya del 2017, elaborat pel Ministeri d’Interior, afirma que un 70,1% dels detinguts o investigats eren espanyols, davant un 29,9% d’estrangers.

5. Proposar l’eugenèsia i demonitzar el discapacitat. Ho feien els nazis. Ara Vox vol retallar els ajuts a la dependència i la sanitat. Els agents del procés ja han iniciat un procés de desmantellament de la sanitat. Catalunya és la comunitat amb pitjor inversió pressupostària en sanitat (1.192 euros a l’any per habitant), i en Atenció Primària, menys del 15%.

Així es van guanyar les eleccions de 1933 i es va crear un govern de coalició amb altres forces de dretes. I el 23 de març Hitler va aprovar la llei habilitant i va acabar amb la democràcia.

La resta és història.

Notícies relacionades

Però sembla que l’hem oblidat, perquè estem a punt de repetir-la.

Soc filla d’una mare en situació de dependència i mare d’una filla amb una malaltia rara. Jo sí que votaré. ¿I tu?