El debat i la por del sidral de l'11-N

L'intent de seduir milions d'abstencionistes i la por a Vox ja arrossega els candidats a l'excés

El PP escalfa la jornada televisiva avisant Sánchez que el farà responsable del que passi amb el Rei

2
Es llegeix en minuts
undefined50702576 graf797  madrid  02 11 2019   vista del plat  del debate ele191103175922

undefined50702576 graf797 madrid 02 11 2019 vista del plat del debate ele191103175922 / Zipi

Queden uns dies per al 10-N i prop de dos milions de ciutadans continuen sense tenir clar qui votar i si val la pena fer-ho, després del fiasco de les últimes generals. Els espanyols van voler i van exigir a les urnes pactes l’abril passat, però els seus representants no van estar a l’altura. Els sondejos reflecteixen que la frustració ha fet impacte i que costarà fer aixecar del sofà diumenge que ve els milers i milers de decebuts. Vox, rendibilitzant segons la demoscòpia la nostàlgia sorollosa dels franquistes i la temerària imprudència a i amb Catalunya, es frega les mans. És clar. Els seus recolzaments no flaquegen, creixen fins i tot a costa d’un Albert Rivera hipotèticament a la deriva i poden sortir molt beneficiats amb la llei D’Hondt si l’abstenció es fa forta.

Els candidats encara es poden enfrontar a aquesta apatia. Per davant un debat ‘a cinc’ per provar d’insuflar ànim electoral. També allà tindrà per primera vegada una oportunitat l’ultra Santiago Abascal, fins ara donat a les hipèrboles en contingut i a no enlluernar amb retòrica. Però la coincidència de l’esmentat debat aquest dilluns amb la visita dels Reis a territori català, i les arengues a mobilitzar-se com a protesta per la sentència de l’1-O, no conviden a pensar que la jornada serà tranquil·la. Ni l’intercanvi dialèctic entre els aspirants, moderat. I a l’oceà dels excessos, solen pescar més i millor els excessius.

A la prèvia de l’esperat debat els ànims, calentons. Mentre alguns es tancaven a preparar la gran cita televisiva, d’altres com el popular Pablo Casado pujava els decibelsPablo Casado pujava els decibel: va arribar a advertir que farà responsable Pedro Sánchez del que pugui passar durant la visita de Felip VI a Barcelona. És de suposar que si no passa res amb substància, per la mateixa lògica anirà ràpid a donar les gràcies. ¿O no? ¿O toca pujar per forçar que baixi Vox? ¿I que es pot esperar llavors d’un Rivera a la desesperada? Es pressent l’agitació antiabstencionista al voltant d’una Catalunya ja més que agitada.

Els nervis

Els nervis

Notícies relacionades

Sánchez per la seva banda compatibilitza el seu paper presidencial en funcions –avisant per exemple que si hi ha la temptació d’adulterar la jornada de reflexió o l’electoral, s’actuarà per la via judicial– amb la seva responsabilitat com a aspirant del PSOE. Els dos factors marcaran la seva intervenció en el ‘cara a cara’ amb uns altres quatre contrincants que no li posaran fàcil a un socialista que no arrenca. Almenys això diuen totes les enquestes (tret del CIS), que el situen en números semblants als que ja va aconseguir a les generals de la primavera.

Hi ha nervis en els del puny i la rosa davant la possibilitat d’haver fet un viatge costosíssim per arribar a un punt mort. A Podem creuen els dits perquè els sondejos siguin una realitat i ni Iñigo Errejón amb prou feines el resti ni hagi sigut molt costosa la seva polèmica manera de negociar –o no negociar, segons les versions– amb els socialistes. Cs confia més en la fe que en la racionalitat i Vox llegeix i rellegeix els sondejos entonant el ‘Santa Rita, santa Rita’. El debat es preveu complex, el 10-N explosiu i el dia després... un sidral.