Convocatòria electoral

Deixin de menysprear Sánchez

El president en funcions ha preferit intentar aconseguir més recolzaments en altres eleccions que embarcar-se en un probable viatge contra les roques

1
Es llegeix en minuts
49904933 60

49904933 60 / Ballesteros (AP)

Només el 10-N sabrem com els ciutadans reparteixen les culpes per l’avanç electoralavanç electoral. Però en contra del que s’afirma tan alegrement, aquesta vegada Pedro Sánchez ha actuat més per responsabilitat que pel desig d’assolir aviat el poder, com va passar amb la moció de censura el 2018. Si ara hagués prioritzat l’ambició de ser reelegit president a qualsevol preu, ho tenia fàcil. I, no obstant, ha preferit actuar amb prudència tot i que l’acusin de tot el contrari. «Temerari, irresponsable i oportunista», li diuen per raons diverses des de l’oposició i no pocs tertulians. Sánchez estava convençut que un Govern de coalició amb Unides Podem fracassaria a mitjà termini per dos factors: la tensió secessionistasecessionista, que, poc o molt, es reactivarà després de la sentència del procés, i, més important encara, l’alentiment econòmic, que possiblement acabarà en una altra crisi al mig d’un escenari internacional incert. Governar amb els de Pablo Iglesias no semblava gaire encoratjador, menys encara quan ERC seria també imprescindible per aprovar lleis i pressupostos. Així doncs, millor la prudència d’intentar aconseguir més recolzaments en altres eleccions que embarcar-se en un probable viatge contra les roques.

El juliol passat, Sánchez no va tenir més remei que fer una oferta de coalició a Iglesias, però aquest la va menysprear al creure que podria millorar-la esgotant la negociació. Va ser un greu error del líder morat i per a Sánchez la confirmació que no s’havia d’allunyar del seu objectiu inicial de governar en solitari mitjançant una geometria de recolzaments variables. Igual com Iglesias, tampoc Albert Rivera ha volgut que la realitat li desmentís un bon guió (el de Sánchez venedor de pàtries) i ha acabat enrocat en una intransigència que li pot costar cara. En els dos errors nia el menyspreu envers Sánchez, a qui consideren políticament inferior. És el mateix error que van cometre abans alguns dins del PSOE. Aquesta no és una pel·lícula de bons i dolents, però fins ara Sánchez ha demostrat millor intuïció que els seus rivals.