NEGOCIACIONS D'INVESTIDURA

Queda un capítol final de l''es busca president'

Iglesias preveu allargar la mà a Sánchez aquest dimecres en el Congrés per provar d'evitar el fracàs

El PSOE, que es nega a acceptar una coalició, es prepara amb certes objeccions per a eleccions

2
Es llegeix en minuts
undefined49796670 madrid  10 09 2019  politica  la vicepresidenta de gobierno 190910220251

undefined49796670 madrid 10 09 2019 politica la vicepresidenta de gobierno 190910220251 / DAVID CASTRO

El serial de les converses sobre la investidura ha entrat a l’última fase i s’intueix un final... electoral. Però aquells que continuen sense defallir (¡gran mèrit!) les enrevessades i de vegades sorolloses negociacions entre el PSOE i Unides Podem ara no poden abandonar. Queda almenys un capítol d’aquest serial que, entre els dos partits, amb més o menys mèrit segons els dies, han produït i guionitzat al voltant d’un ‘es busca president’. 

Atenció, possible espòiler: Aquest dimecres, aprofitant la llarga sessió plenària que donarà vida a un Congrés en hores baixes, Pablo Iglesias tornarà a allargar la mà a un escèptic Pedro Sánchez per continuar esgotant el temps de descompte. Això després que la jornada anterior els equips negociadors d’un i un altre haguessin certificat, una vegada més, que la seva relació no va per bon camí. Que els socialistes es continuen negant a compartir taula del Consell de Ministres amb els morats i que els morats segueixen aferrats al fet que sense carteres no hi haurà confiança. Ni pacte de programa. Ni vots per alpresidenciable. 

S’ha de veure quina és la rèplica del cap de l’Executiu en funcions a aquest envit i si, en el que pogués ser un capítol-fermall, liquida un serial polític que acaba en urnes i no amb anissos. També té l’opció d’animar-se a posar lletra i imatge a un nou gir de guió i explorar si Podem, amb tal d’evitar-ne unes altres generals, accepta una coalició descafeïnada o fins i tot un substitutiu amb aparença de generositat progressista.

Por i calvari

 En el PSOE hi ha qui s’empassa saliva davant de la idea d’enfrontar-se a una altra campanya, tot i que aquesta vegada sigui d’una setmana, i jugar a la ruleta electoral.L’abstenció i les incògnites que amaga el repartiment de lallei D’Hondt espanten els més prudents. A les files socialistes es dona per fet que la setmana que ve hi haurà ronda del Rei per sondejar els grups. També que el seu líder no se sotmetrà a cap altra sessió d’investidura sense garanties no ja de ser elegit, sinó de poder governar.

Notícies relacionades

«No acceptarem de cap manera anar a un Vietnam polític amb un recolzament in extremis i gratis d’Iglesias que ens porti a un calvari», apunta algun dirigent molt conscient que el PSOE va guanyar els comicis d’abril, tot i que quedant lluny de la majoria absoluta. I de l’abric que abans garantia un bipartidisme còmode per a uns quants, insuficient en termes democràtics per als que anhelaven uns pactes que ara semblen impossibles.

Els altres actors

Els que pugnen al seu torn pel regnat de l’oposició, Pablo Casado i Albert Rivera, esperen el desenllaç des de la barrera. Demanden als seus equips que vagin arrencant motors electorals, al ralentí per allò de mantenir les formes, però sense perdre un segon. Els caps de PP i Cs saben que en les pròximes hores se’ls sol·licitarà amb insistència un cameo en el serial negociador cameo, i se’ls exigirà públicament des de diferents tribunes que facin un pas endavant per desbloquejar la situació. Que posin sobre la taula una abstenció salvadora. No estan per la feina, ja avisen, de sucumbir als que ells anomenen «cants de sirena desesperats».