Anàlisi

Bitcoin: més enllà d'una moneda mundial

Les criptomonedes obren les portes a unes plataformes reals d'economia col·laborativa

2
Es llegeix en minuts
undefined41930208 a picture taken on february 6  2018 shows a person holding a190620181909

undefined41930208 a picture taken on february 6 2018 shows a person holding a190620181909 / JACK GUEZ

Fa unes setmanes, una associació liderada per Facebook anunciava el llançament de libra, una criptomoneda que aspira a ser un mitjà de pagament d’abast global. Immediatament, autoritats de tot el món van mostrar la seva preocupació i van amenaçar amb prohibicions. Això fa que ens preguntem el motiu de frenar la proposta de Facebook tan ràpidament, però haver deixat operar amb bitcoins des de fa ja més de 10 anys.

A part de raons polítiques, un possible motiu és que, de fet, libra i bitcoin tenen poques similituds. Fins i tot, alguns experts ni tan sols consideren que libra sigui una criptomoneda. Tot i que estigui basada en criptografia com bitcoin, el que fa especial aquesta última és que és una moneda no controlada per cap entitat, oberta, pública, neutral, sense fronteres i resistent a la censura. Libra no compleix cap d’aquestes característiques i, per això, pot prohibir-se fàcilment actuant sobre les entitats que la impulsen.

Segurament, disposar d’una moneda com bitcoin amb aquesta falta de regulació pot alarmar molta gent, ja que podria facilitar activitats com el crim cibernètic o el blanqueig de diners. No obstant, aquests delictes ja es cometen en dòlars, i en un volum més gran. D’altra banda, les característiques especials de les criptomonedes i la seva tecnologia subjacent, la blockchain, poden habilitar nombrosos escenaris que no eren factibles fins ara.

Per exemple, les criptomonedes permeten incloure en un sistema de pagaments global milions de persones a qui, pel seu escàs nivell d’ingressos, raons polítiques, o altres motius, no se’ls permet obrir un compte bancari. No obstant, qualsevol persona pot instal·lar sense impediments un moneder de criptomonedes al mòbil i començar a operar. Això sense esmentar els avantatges que tindrien en alguns països si poguessin utilitzar fàcilment una alternativa a les seves monedes hiperinflacionàries.

D’altra banda, les criptomonedes obren la porta a la creació de nous models de negoci, com plataformes d’economia col·laborativa (però col·laborativa de veritat, no com Airbnb o Uber), on siguin els usuaris els que defineixin les regles del joc, sense mitjancers que imposin les seves condicions, cobrin comissions abusives o tributin en paradisos fiscals.

Reduir barreres

Des d’un punt de vista empresarial, les criptomonedes permeten desenvolupar negocis tradicionals de forma diferent. Per exemple, estan sorgint criptomonedes per representar parts d’actius immobiliaris, cosa que reduiria les barreres d’entrada, permetent inversions per una ínfima part del valor d’un immoble, de forma més líquida, ràpida, diversificada, eliminant mitjancers i comissions.

Notícies relacionades

No obstant, perquè això es faci realitat, a més de millores tecnològiques, també són necessaris canvis socials i legals que donin cobertura a aquests nous models de negoci i que converteixin les criptomonedes en un actiu com qualsevol altre, valorat pel projecte que hi ha al darrere i no per la tecnologia que l’habilita.