Defensa d'un model polític

Una proposta republicana per a Catalunya

La república no és una bandera, sinó oportunitats i esperances per a la gent d'aquest país

3
Es llegeix en minuts
zentauroepp49239553 leonard beard190727171921

zentauroepp49239553 leonard beard190727171921

Les meves dues filles s’estan educant a la mateixa escola pública on jo vaig estudiar. Quan jo ho feia, a mitjans dels 80, compartia aula amb nens i nenes de famílies que van venir a treballar al nostre municipi procedents de diferents llocs d’Espanya. Van arribar sobretot d’Andalusia i més concretament de Jaén. Vam créixer junts. 

Avui les meves filles, Elna i Ada, comparteixen estudis i jocs amb els nets i les netes dels treballadors i les treballadores que van venir de Jaén, però també amb els fills i les filles de les famílies vingudes de l’Argentina, la Xina o el Marroc.

Aquesta és la foto del municipi on he sigut l’alcaldedurant més d’11 anys. Així és el nostre país.

Catalunya és una comunitat de persones diverses amb identitats múltiples i acumulatives. Som una societat mestissa, plural, dinàmica i oberta que no li pregunta a ningú d’on ve sinó on va.

No defensem un replegament nacionalista o populista, sinó una resposta progressista a les crisis que se sobreposen en l’actual canvi d’època.

El que resulta determinant per sentir-se part d’aquesta comunitat no és l’origen, la llengua o la religió de cadascú, sinó la voluntat de construir un projecte en comú que posi l’interès general al centre de les decisions polítiques. Una comunitat que es cuidi a si mateixa, que situï les persones al capdavant de les seves prioritats.

Quan parlem de república no pensem en exèrcits, himnes o banderes. Per a nosaltres, la República són escoles, hospitals, pensions, drets laborals i serveis socials. Són, en definitiva, oportunitats i esperances. Les que vull per a les meves filles i les que volen els pares i les mares dels seus companys i companyes.

Per als republicans i les republicanes, la República és l’instrument idoni per superar els límits que el règim del 78 imposa al desenvolupament econòmic, social i cultural del nostre país. És una oportunitat per reconstruir l’espai públic a partir de l’eixamplament de les formes de participació democràtica, el compromís amb la justícia social, l’equitat, la fraternitat, el bé comú i el respecte als drets i les llibertats fonamentals. És, en definitiva, la millor eina per millorar les condicions materials de vida de la nostra comunitat.  

Nosaltres no som nacionalistes, som independentistes. En oposició a la concepció vuitcentista de l’Estat-nació, en plena globalització i en un context de màxima complexitat, la nostra proposta republicana no és un replegament nacionalista o populista, sinó una resposta democràtica i progressista a les diferents crisis que se sobreposen al canvi d’època actual.

La nostra proposta política té molt presents els reptes que planteja al nou escenari global. L’agenda política té desafiaments inexcusables i estem convençuts que la millor manera d’afrontar-los és redefinir la nostra posició en el tauler.

Hem de ser capaços de respondre com gestionem els problemes derivats de l’emergència climàtica climàticao de l’envelliment de la població. Com posicionem competitivament la nostra economia en el context de la revolució 4.0. Com repensem la formació i l’accés a un món laboral en profunda transformació. Com superem la precarietat i posem fi a la figura del treballador pobreque la crisi econòmica ens ha deixat com a cicatriu. Com afrontem la gentrificació de les nostres ciutats i quines mesures acordem per garantir el dret a la vivenda. Com posem en marxa una agenda feminista que ens porti d’una vegada per sempre a la igualtat real entre homes i dones. Com ens involucrem de forma efectiva en la lluita pels drets fonamentals de les persones refugiades.  

La rica diversitat del nostre país

Notícies relacionades

Necessitem respostes concretes a totes aquestes qüestions, i moltes altres, que tenen una manifestació pròpia, però que tenen una connexió evident amb aquest escenari global canviant i cada vegada més connectat. Per això també és necessari comprendre que, cada vegada més, la idea de la independència (la no-dependència) suposa, fonamentalment, assumir la plena gestió de les interdependències creixents

Amb els pares i les mares de les nenes i els nens que comparteixen escola amb les meves filles segurament hi ha moltes coses que ens fan diferents. Totes aquestes famílies representem la rica diversitat del nostre país. Però el que segur que ens uneix és que volem el millor per als nostres fills i filles. El que compartim, sens dubte, és la voluntat de construir una societat més justa, equitativa i pròspera per a les generacions futures. La república no és una bandera. La república són els nostres veïns i veïnes. La república són oportunitats i esperances per a la gent d’aquest país.