La foguera

Orgull gai contra orgull espanyol

La d'Espanya és, per més que foti a certs patriotes, una de les poques banderes mundials que significa orgull gai

1
Es llegeix en minuts
ealos48836215 graf5758  madrid  28 06 2019   vista de la bandera arcoir s 190628174616

ealos48836215 graf5758 madrid 28 06 2019 vista de la bandera arcoir s 190628174616 / Marcel Guinot

Vaig començar a pensar en els avantatges de néixer a Espanya quan vivia al Marroc. Allà vaig ser adolescent. Algunes de les meves companyes de classe es treien els hàbits de monja que els seus pares els obligaven a portar i sortien del bany vestides com els sortia dels nassos. La roba europea la portava una companya a la motxilla. Això em va ensenyar alguna cosa sobre els drets a què, per costum, deixem de donar importància. Detalls de llibertat que ningú ens discuteix però que d’altres no tenen. La perspectiva de les meves amigues mores era anar-se’n a estudiar Espanya, lluny d’imposicions com el vel, una peça que avui, en la confusió postmoderna, algunes ments flàccides venen com a emancipació.

Però no va ser fins que Zapatero i Zerolo van legalitzar el matrimoni homosexual que vaig sentir que néixer a Espanya podia ser una cosa millor del que deien les lletres de Soziedad Alkoholika i Reincidentes. Recordo aquells dies, el Carlos, que deia que no es pensava casar amb ningú i que per fi era lliure de prendre aquesta decisió. I l’entossudiment dels tradicionalistes, les manifestacions obtuses contra un dret bàsic, la reacció pedant d’analfabets com Ana Botella, les peres amb les peres i les pomes amb les pomes. Jo me’n reia. Els espanyols per fi érem els primers en alguna cosa i els més patriotes eren incapaços de celebrar aquesta victòria. Però el canvi va venir per quedar-s’hi.

Notícies relacionades

Avui les coses caminen confoses. A Madrid pengen una bandera d’Espanya i a Barcelona una bandera gai, com si fossin contradictòries. ¿No s’adonen de l’error? ¿Ignora l’Ajuntament de Madrid que la bandera que penja és la del primer país d’Europa que va reconèixer als homosexuals els seus drets civils? ¿Ignora l’Ajuntament de Barcelona que Zapatero i Zerolo van cosir la bandera de l’arc de Sant Martí al vell escut nacional?

La polarització ens empeny a dilemes sense sentit, vol obligar-nos a prendre una decisió i ens dona opcions perfectament compatibles. La d’Espanya és, per més que foti certs patriotes, una de les poques banderes mundials que significa orgull gai.