Tribuna

Contenir la renda dels lloguers, una oportunitat que no podem deixar escapar

El Parlament decidirà la sort d'aquest decret llei: el pot convalidar, rebutjar o tramitar com a projecte de llei, el que permetria debatre i perfeccionar-lo

2
Es llegeix en minuts
undefined38811282 barcelona 09 06 2017 previa de la manifestaci n contra los a190405193622

undefined38811282 barcelona 09 06 2017 previa de la manifestaci n contra los a190405193622 / FERRAN NADEU

En això hi estem tots d’acord: tenim un problema gravíssim amb la vivenda. Cada vegada més famílies no hi poden accedir o són expulsades d’on havien viscut fins ara. Els últims cinc anys, el preu del lloguer ha crescut un 30% a Catalunya i fins i tot un 40% a Barcelona. A diferència dels sous, els preus del lloguer han tornat on estaven abans de la crisi.

¿Què cal fer? Són molts els partidaris de deixar-ho tot igual –segurament perquè ja els va bé– i que sigui el lliure mercat el que decideixi. Encapçalats pel Banc d’Espanya, són els que defensen la llibertat de pactes entre les parts. Però, amb la situació que patim, ¿es pot dir que els arrendataris poden pactar la renda ‘lliurement’?

¿Hem d’esperar que sigui el Govern del PSOE el que reguli la contenció de les rendes, quan s’hi ha oposat frontalment les dues últimes vegades que ho ha pogut fer (decrets llei del desembre i el març)? ¿Esperar que es formi una nova majoria, aquí o allà, que s’atreveixi a fer-ho? ¿Impulsar una iniciativa legislativa popular? Siguem sincers: aquestes iniciatives no fructificaran o trigaran anys a fer-ho.

 

Nosaltres no hem vingut aquí a no fer res, a veure com passen les coses i veure si algú resol els problemes que tenim. Hem vingut a governar. Per això, el maig passat el Govern català va aprovar un decret llei per contenir les rendes del lloguer, seguint els passos de països com Suïssa, Itàlia, Àustria, Alemanya, França i Portugal. Una iniciativa equilibrada i que prova de salvaguardar els drets i interessos de totes les parts.

La solució que hem proposat ha sigut criticada tant per excés com per defecte. Els que defensen el lliure mercat afirmen que altera la competència i que pot suposar un nou increment de les rendes. D’altres, més progressistes, s’oposen al decret llei perquè queda massa curt. Paradoxalment, això els situa al costat dels defensors de l’statu quo. Però siguem seriosos: ¿com apujaran més els preus, per culpa del lliure mercat o d’una norma que ofereix eines per contenir-los?

 

Notícies relacionades

Fa poques setmanes, l’alcaldessa Colau va dir que érem més a prop que mai de regular la contenció de les rendes. I tenia raó: el 9 de maig, el Parlament va instar el Govern a buscar vies urgents per limitar els increments dels preus del lloguer (moció 84 / XII). El Govern va complir aquest mandat mitjançant el decret llei 9/2019, del 21 de maig. Aquesta norma permet que, a la ciutat de Barcelona, sigui l’ajuntament el que pugui declarar tot o part del municipi com a zona amb mercat de vivenda tens, declaració que activaria la contenció de les rendes dels lloguers. ¿L’Ajuntament de Barcelona renunciarà a exercir aquestes competències?

El Parlament decidirà la sort d’aquest decret llei aquest dimecres. Pot convalidar-lo, rebutjar-lo o tramitar-lo com a projecte de llei. Això últim permetria debatre i perfeccionar-lo entre tots. Que cadascú assumeixi la seva responsabilitat. El Govern va complir el mandat del Parlament amb un decret llei que ara podem millorar plegats. Però amb els vots de JxCat i d’ERC no n’hi ha prou per tirar-lo endavant. És necessari que tingui el recolzament d’altres grups o, almenys, que no s’oposin a tramitar-lo. ¿Quan tindrem una altra oportunitat com aquesta? ¿De veritat que no hem d’aprofitar la que tenim ara?