07 juny 2020

Anar al contingut

Sanitat

L'essència de la professió infermera

Ariadna Creus i ngel Garc a

L'essència de la professió infermera

Oriol Junqueras i Alba Vergés

La mirada infermera uneix alguns dels valors que volem per al nostre servei públic de salut: solidaritat, compromís professional, recerca de l'excel·lència i entrega als altres

El nostre sistema sanitari no s’entendria sense l’essència de la professió infermera, sense l’essència de la humanitat que mostren cap als pacients. Una essència que impregna un ampli ventall de competències pròpies d’aquesta professió que són el producte d’una formació exigent i que continua en el dia a dia del seu exercici professional. Una essència que també impregna la investigació que desenvolupen les nostres infermeres en les institucions sanitàries, i que en els últims anys ha multiplicat els seus impactes positius, no només sobre la ciutadania, sinó també sobre els centres i equips assistencials. En efecte, darrere de les seves actuacions més quotidianes, com ajudar a deixar de fumar, fer cures a domicili o educar en la salut els alumnes de les nostres escoles, hi ha el compromís militant d’acompanyar, l’esforç incansable per generar una actitud serena i conscient davant de la salut i la malaltia, així com la vocació de tenir cura de totes les ferides, les visibles i les que no ho són.

Elles sempre hi són: quan emmalaltim, però també a l’hora de millorar la nostra salut o la dels nostres éssers estimats. Aquesta mirada infermera uneix a la perfecció alguns dels valors  que volem per al nostre servei públic de salut: la solidaritat, el compromís professional, la recerca de l’excel·lència i l’entrega als altres. Una mirada, una experiència, que jo, Oriol Junqueras, he viscut i sentit en la meva pròpia pell amb la meva mare, que va ser infermera i va exercir durant 30 anys a urgències de Bellvitge, hospital de referència per als seus veïns i veïnes.

Capacitat transformadora

Avui dia, tots els equips assistencials estan formats per professionals de diferents disciplines que actuen com un conjunt harmònic per proveir-nos de la millor atenció a tots. Molt sovint, les infermeres són la ròtula d’aquests equips: faciliten les actuacions d’altres professionals, recullen informació fonamental per a la presa de decisions i són sempre al costat de la persona malalta i del seu entorn. Elles sempre hi són. És justament aquesta centralitat la que converteix la infermera en la professional amb més capacitat transformadora per si mateixa. Desenvolupar completament tot el gran ventall de competències que adquireixen les infermeres a les facultats del nostre país, que les situa entre les més ben valorades d’Europa, és una de les palanques de canvi més potents que tenim per aconseguir el sistema de salut que totes i tots necessitem.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Més mirada infermera’ vol dir més qualitat en l’atenció, més humanització, menys desigualtats, però també significa millor cooperació interprofessional. Per tot això, continuem apostant pel ple reconeixement i desenvolupament de la “prescripció infermera”, per això aviat aprovarem un primer decret a Catalunya. Per tot això, diumenge passat, coincidint amb el Dia Internacional de la Infermeria, es van fer els exàmens d’oposició perquè més de 3.000 infermeres de l’Institut Català de la Salut, que ara mateix tenen un contracte temporal, accedeixin a un lloc de treball fix (les proves amb més oferta de l’última dècada). Per tot això, en l’última convocatòria del Pla Estratègic d’Investigació i Innovació en Salut hem posat recursos addicionals perquè les infermeres puguin dedicar més temps a la investigació. Aquest compromís amb la professió és el que va portar el Govern de la Generalitat, el mes de febrer, a adherir-se a la campanya internacional Nursing Now. Perquè elles sempre hi són.

*Oriol Junqueras és exvicepresident de la Generalitat i Alba Vergés, l’actual consellera de Salut.