anàlisi

Una Triumph TRG Trophy per a Ernesto McQueen

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp19154226 mcqueen la gran evasion190511202303

zentauroepp19154226 mcqueen la gran evasion190511202303

Fins aquesta tarda de dissabte en què Ernesto Valverde ha sortit a donar la cara després de l’hecatombe desencadenada al Barça per la catastròfica derrota d’Anfield, un culer cinèfil i llegit podia buscar-li una metàfora existencial a ‘Solo ante el peligro’ de Fred Zinnemann, o a ‘Novel·la d’escacs’ de Stefan Zweig. L’entrenador embotit en un vestit texà com el del xèrif Will Kane (Gary Cooper) o d’enigmàtic B., el passatger de l’última novel·la de l’austrohongarès abans de treure’s la vida. Valverde, mirant de cara i amb to didàctic, va mostrar fortalesa mental, va tirar de videoteca i va confessar que durant aquests dies de tempesta s’ha sentit com Steve McQueen a ‘La gran evasió’, atrapat en “una cel·la de càstig” en un camp de concentració nazi de la qual entra i surt per facilitar el pla de fuga dels seus aliats.

A partir d’ara serà inevitable visualitzar l’entrenador arribant a la ciutat esportiva a cavall d’una Triumph TRG Trophy, sense casc i amb caçadora de pilot de la Wehrmacht, com la que utilitzavaMcQueenen aquella memorable escapada frustrada fins a la frontera suïssa. Desestressant-se a un ‘zulo’ amb un guant i una pilota de beisbol. El ‘Papillon’ blaugrana. A veure quant ens dura.

L’argument més contundent de l’entrenador del Barça és aquesta Lliga 2018-2019 conquerida amb autoritat majúscula. El títol més difícil es va quedar sense rua a l’espera de la Champions que ja no serà. Si l’afició recobra l’estabilitat emocional potser podrà satisfer-se quan arribi el doblet.

Ernesto Valverde, dilluns passat a l’estadi d’Anfield / JAN KRUGER (GETTY IMAGES)

El futbol que ja no és esport sinó espectacle (una altra bona reflexió de Valverde) ha arribat a uns nivells d’exigència que ningú està segur al seu lloc. Avui resulta que guanyar la Lliga és una maledicció i no la confirmació d’un projecte. Valverde no està sol (davant del perill). Els seus col·legues Massimiliano Allegri(Juventus), Thomas Tuchel (Paris Saint Germain) i Nico Kovac (Bayern de Munic) també estan sent sacsejats en aquests dies en què només sembla salvar-se de la remenada Jürgen Klopp i Mauricio Pochettino. 

Els ideòlegs del Liverpool i del Tottenham lluitaran per la corona al Wanda Metropolitano i, curiosament, no han guanyat el títol de lliga en els quatre anys des que els van contractar. S’imposa la dictadura de la Champions com a preàmbul del que s’intueix que serà la superlliga europea. 

Notícies relacionades

 A la cel·la de Valverde, Allegri, Kovac Tuchel, extraordinaris entrenadors que saben la importància de conquerir-la, també hi cap Zidane. El francès sempre recorda tot molt el que val una Lliga. Ell, que va guanyar tres Champions en dos anys i mig.

Postdata: els protagonistes de ‘La gran evasió’ acabaven morint.