EM DESPATXO

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp47443507 economia  un emprendedor busca capital en el 4yfn190324131359

zentauroepp47443507 economia un emprendedor busca capital en el 4yfn190324131359 / Miquel Coll Molas

La valoració de les empreses emergents (‘start-ups’) és, sens dubte, un dels aspectes més controvertits en l’ecosistema emprenedor. S’ha parlat molt de l’existència d’una bombolla, companyies sobrevalorades per excés de liquiditat o la necessitat d’ajustaments. Seguint aquesta línia vegem quines implicacions pot tenir fixar un determinat valor.

En el context d’una ronda de finançament pren especial importància valorar la companyia per determinar el preu de les noves participacions. En aquest punt, sense entrar en els diferents mètodes de valoració per part dels inversors, ¿com establir un valor? 

En les etapes inicials, prevalen factors subjectius lligats al potencial de l’equip, l’avantatge competitiu, la vocació internacional o les expectatives de creixement. En canvi, en etapes més avançades, computen les mètriques sobre l’evolució del negoci, les fites aconseguides com la internacionalització o l’entorn competitiu.

En les negociacions, l’equip emprenedor disputarà una valoració alta per evitar una dilució important en el capital social després de la inversió. Els inversors, a contrario sensu, negociaran una xifra més conservadora, per minimitzar el risc, adquirir més percentatge i, per tant, drets.

Establerta la valoració, s’executarà la ronda. Els socis, en el seu cas, hauran pogut exercir el seu dret a participar per mantenir el seu percentatge actual o renunciar-hi per donar entrada als nous. Finalment, la valoració inicial (‘pre-money’) més la inversió total de la ronda donaran lloc a la valoració ‘post-money’, que serà presa com referència per la ‘start-up’ en rondes de finançament futures. 

Així mateix, en ocasions i malgrat tenir bones mètriques, no s’aconsegueix una valoració superior a l’última ‘post-money’, ja sigui per causes externes (per exemple, la caiguda en borsa d’un competidor directe) o simplement perquè la valoració de l’última ronda va ser tan alta que no ha donat temps material de crear valor. 

Parada a boxs

Aquest tipus de rondes ‘down-round’ poden ser una parada a boxs per a la ‘start-up’. No impliquen, necessàriament, que la companyia estigui en dificultats, perquè hi ha inversió i un ajustament pot ser fins i tot imposat pels inversors. No obstant, és cert que internament poden desmotivar l’equip per representar una dilució més gran de l’esperada que pot ser compensada, per exemple, amb drets econòmics (‘phantom shares’). 

Notícies relacionades

I, per als inversors, ¿com protegir-se? En el seu cas, pactant clàusules antidilució. Habituals en operacions de capital de risc per donar dret a l’inversor a assumir un nombre determinat de noves participacions, sense cost (amb càrrec a reserves disponibles) o pagant l’import mínim (valor nominal), calculat amb base a fórmules segons el tipus d’antidilució pactada.  

Per tant, quan es valoren les ‘start-ups’ es conjuguen diversos interessos contraposats. És important, doncs, reflexionar abans de defensar un valor i assessorar-se per resoldre els problemes que sorgiran durant el procés.

Temes:

Startups