A peu de carrer

Beneficis de la dansa

La millora del benestar físic i psíquic de les persones que practiquen dansa es deu en gran part a les neurones mirall

2
Es llegeix en minuts
fcasals47457666 icult  the four seasons by valentin baranovsky    state acad190322175342

fcasals47457666 icult the four seasons by valentin baranovsky state acad190322175342 / BARANOVSKIY-VALENTIN

La dansa és una activitat que influeix de manera positiva en els processos de socialització, rendiment escolar, millora de la qualitat de vida de les persones que la practiquen, i s’utilitza com una forma d’integració física i psíquica de l’individu. Aquestes propietats es deuen en gran part a la influència de les anomenades neurones mirall, que són un tipus especial de neurones cerebrals que s’activen, no només quan un individu realitza una acció, sinó també quan observa que una altra persona realitza el mateix moviment. Badallar o riure són reaccions que es poden produir quan es veu una altra persona que fa el mateix. També assimilem les accions d’altres persones en el nostre propi sistema sensorial, transmetent sensacions que percebem en els altres com si fossin les nostres, per exemple veient una pel·lícula ens identifiquem amb els personatges, patint quan pateixen i fins i tot realitzant moviments com ho fan els personatges.

Aquest procés permet transformar la informació visual en coneixement pràctic i aprenentatge, produït per substitució i per adquisició. En el primer cas, un patró motor es canvia per un altre de millor per a una determinada tasca i, en el segon cas, es crea una nova seqüència motriu. Hi ha qui planteja que la parla emergeix de la gestualitat. Això justifica la capacitat dels alumnes que estudien la dansa per imitar i memoritzar els moviments que practiquen en les classes, fins i tot encara que els observin per primera vegada. També semblen estar a la base de les propietats de la dansa que han donat origen a la Dansa Moviment Teràpia (DMT), com una teràpia que persegueix la integració psicofísica (cos-ment) de l’individu i on les neurones mirall sembla que són, en gran part, responsables. Aquest procés terapèutic està avalat per un gran nombre de publicacions que li donen rigor científic.

Estudi de la Universitat de Barcelona

La professora Blázquez i col·laboradors de la Universitat de Barcelona descriuen el procés terapèutic, mitjançant la pràctica de la dansa una hora setmanal durant cinc mesos, i la possible influència de les neurones mirall en l’empatia cinestèsica i la millora del benestar físic i psíquic d’una pacient diagnosticada de càncer de mama.

Notícies relacionades

El que s’ha observat mitjançant la ressonància magnètica funcional són les regions del cervell que s’activen per la dansa. Aquestes regions inclouen l’escorça motriu, l’escorça somatosensorial, ganglis basals que modulen el moviment i el cerebel implicat en els moviments fins i complexos.

Finalment, podem afirmar que la sincronització entre música i dansa produeix un doble efecte beneficiós, la música estimula els centres de recompensa del cervell, havent-se trobat una relació causal entre la dopamina i les respostes de recompensa en humans a l’escoltar música, mentre que la dansa activa els circuits sensorials i motors.

Temes:

Dansa Càncer