Anàlisi

Els Idus de març

El desenllaç de 'brexit' i les negociacions entre els EUA i la Xina seran decisius en l'evolució de l'economia mundial

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp46749047 anti brexit activists hold  stop brexit  placards and eu fla190128184814

zentauroepp46749047 anti brexit activists hold stop brexit placards and eu fla190128184814 / BEN STANSALL

La victòria del brexit el juny del 2016 i de Donald Trump el novembre del mateix any continuen repercutint negativament en l’economia i el comerç internacional. A més d’altres factors, com ara la debilitat econòmica de la Xina, aquestes victòries estan precipitant l’alentiment del cicle de creixement econòmic més llarg de la història dels EUA i de l’expansió sincronitzada tant de les economies desenvolupades com emergents registrada des del 2017.

Els més afectats són els ciutadans, que pagaran més a causa dels aranzels imposats pels EUA i les represàlies de la UE i la Xina. La taxa d’atur més baixa en 50 anys, alces salarials i retallades d’impostos van animar la població dels EUA a consumir més importacions. Així mateix, les empreses que necessiten importacions per elaborar el seu producte final van anticipar les seves compres per evitar els aranzels. El resultat va ser l’ascens d’un 12% del dèficit comercial dels EUA el 2018, fins a 891.000 milions de dòlars. El 12 de març es preveu que la Cambra dels Comuns tornarà a rebutjar l’acord amb modificacions assolit per Theresa May amb la UE.

Els diputats del Partit Conservador s’oposen al mecanisme de l’acord que evita l’aixecament d’una frontera entre Irlanda del Nord (que sortirà de la UE) i Irlanda, criticant que pot mantenir indefinidament el Regne Unit en el mercat comú. La Comissió Europea ofereix diàleg, però entre Irlanda i Irlanda del Nord hi ha d’haver controls sobre la qualitat i regulacions dels productes. Altrament, podrien entrar a la UE via Irlanda aliments, productes i persones que siguin un risc.

El 13 de març, una majoria a la Cambra dels Comuns segurament rebutjarà un ‘brexit’ dur el 29 de març sense acord amb la UE ni pròrroga negociadora. En aquest cas, May rebrà el recolzament d’alguns diputats del seu Partit Conservador i de tots els diputats laboristes, liberaldemòcrates, del Partit Nacional Escocès, del Partit Nacional Gal·lès i del Partit Democràtic Unionista d’Irlanda del Nord.

Notícies relacionades

El 14 de març, May demanarà als Comuns que la negociació s’allargui fins al juny per evitar escassetat de béns i més deslocalitzacions d’empreses del Regne Unit. May també demanarà més concessions en el Consell Europeu del 21. Aquesta successió de fets hauria d’assegurar la pròrroga de les negociacions més enllà del 29 de març. Altrament, consumidors i empreses britàniques hauran d’esperar dies, i no hores, per rebre productes i efectuar importacions i exportacions amb la UE.

Les negociacions entre els EUA i la Xina per neutralitzar la seva guerra comercial s’han concretat en l’oferta de Pequín d’importar quantitats substancials de productes agrícoles, petroli i gas natural i promeses sobre més protecció de la propietat intel·lectual i cessament d’atacs cibernètics. La Xina rebutja garanties escrites amb mecanismes d’imposició d’aranzels en cas d’incompliment, cosa que exigeix els EUA. Xi Jinping i Trump podrien firmar el pròxim mes un acord sobre les importacions més grans. Els mercats i els ciutadans esperaran que s’imposi la moderació.

Temes:

Brexit