Fàrmacs i alcohol

La triple A: adolescència, ansietat i addicció

El que s'inicia com un joc entre joves s'acaba convertint en una dependència

2
Es llegeix en minuts
La triple A: adolescència, ansietat i addicció

ALBERT BERTRAN

Quan s’analitzen quines conductes adopten moltes persones per superar les situacions que els produeixen estrès, un dels patrons més freqüents és l’adopció d’alguna addicció que produeixi una sedació de l’estat d’agitació, angoixa o ansietat que la situació d’estrès ha produït. En situacions d’estrès laboral o afectiu, les addiccions al tabac i a l’alcohol són les més freqüents.

També, en un primer moment d’inseguretat davant la vida o davant el treball, les addiccions han sigut una manera de donar un cert grau de seguretat aparent. Quan s’entra enl’adolescència  en una societat que no acompanya a la transició a la vida adulta, iniciar-se en el tabac ha sigut una manera d’imitar el món dels homes «aparentment segurs i virils», i per a les dones, una manera d’imitar el món masculí i sentir-se més segures. L’alcohol i el tabac han sigut maneres d’entrar en l’aventura de la vida i com a tal aventura s’han iniciat els primers contactes. Després ha sigut el fumar cànnabis «per provar» o el consumir èxtasicocaïna o altres drogues per estar entonat i combatre el cansament d’estar dempeus i ballant tota la nit.  El que s’inicia com un joc s’acaba convertint en una dependència i en la impossibilitat d’aparentar divertir-se sense el consum d’alcohol o drogues.

Consum de codeïna i altres fàrmacs

Però les exigències de l’entorn, la competència per saber qui pot aguantar més sense sentir dolor, ha convertit molts adolescents en veritables experts en la combinació de fàrmacs, estimulants i diversos graus de begudes alcohòliques. Les drogues fortes són cares i il·legals i és més fàcil accedir a medicaments d’alt consum, com la codeïna o antitussígens, que també són sedants del dolor. Un còctel més econòmic que els habituals, però que en aquest cas crea dependència. El Pla Nacional Antidroga recull dades sobre l’increment de consum de codeïna, però encara no es pregunta pel consum d’alcohol associat amb fàrmacs i és molt difícil que els consumidors expliquin la veritat.

Notícies relacionades

¿Què és el que produeix l’increment d’addiccions entre adolescents a tot el món? Per entendre les causes de les addiccions entre els i les adolescents, s’ha estudiat la relació d’aquesta addicció ambl’evitació de les experiències (EA en anglès). L’EA es refereix a un constructe que ha emergit com a subjacent i transdiagnòstic en molts problemes psicològics. Es refereix a una estratègia autoregulada que implica esforços per controlar o escapar d’estímuls negatius com pensaments, sentiments o sensacions que generin fortes situacions d’estrès o angoixa.

A Espanya ha sigut estudiada, en relació amb conductes addictives, pel grup de la Universitat Miguel Hernández d’Elx (García Oliva & Piqueras, 2016), que ha trobat una clara relació de l’EA amb les conductes addictives entre adolescents. Abans de plantejar-se per què se sent l’angoixa, abans de consultar amb persones expertes en psicologia, per no patir, millor evitar enfrontar-se als problemes sedant el dolor i movent-se i agitant-se sense parar, i compartint l’addicció a les drogues amb l’addicció a internet, i els videojocs. Per sort, no és la conducta de la majoria, però genera un futur físic i mental molt incert per als adolescents atrapats en la triple A.