LA CLAU

Judici i urnes

El judici als líders del procés per delictes gravíssims es convertirà en el centre de la campanya electoral de les generals per a alegria de tots els que no tenen cap proposta per millorar la vida dels ciutadans

1
Es llegeix en minuts
fcasals46903224 right wing protesters wave spanish flags during a demonstrat190210123443

fcasals46903224 right wing protesters wave spanish flags during a demonstrat190210123443 / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

Les eleccions generals se celebraran, si no hi ha un canvi d’última hora, el 14 o el 28 d’abrilPedro Sánchez ha renunciat a finalitzar la legislatura a cop de decret llei davant de la falta de recolzaments per tirar endavant els Pressupostos i després de l’escàndol tan majúscul com absurd a compte de la figura del relator. La punxada de la manifestació de Colón li aconsella avançar els comicis abans que el bloc de dretes guanyi terreny. I la convocatòria el salva de la incòmoda situació d’aprovar els comptes amb el recolzament d’Esquerra Republicana i del PDECat, una imatge que li generaria més desgast al carrer.

El país no només es queda sense uns pressupostos que, objectivament, suposaven una millora per a Catalunya i per als ciutadans pel fort increment de despesa social. Sinó que viurà una campanya electoral que discorrerà en paral·lel al judici als polítics presos. Si en el debat parlamentari d’aquest dimarts i dimecres s’ha parlat molt poc dels Pressupostos i molt de Catalunya, la campanya electoral serà monotema. 

Notícies relacionades

EL DEBAT es farà en termes de blancs i negres. La defensa d’Espanya davant d’un perill imminent de ruptura (i de passada la involució dels drets socials, sobretot els de les dones) serà l’eix programàtic de la dreta més radicalitzada. El PSOE començarà a distanciar-se dels partits independentistes a la precampanya. Qualsevol matís sobre el tema de Catalunya serà considerat una “capitulació davant dels colpistes”, en un judici paral·lel al del Tribunal Suprem en què es jutjarà també l’autonomia de Catalunya.

La imatge potent de tot un ex-Govern de la Generalitat assegut a la banqueta del Suprem, imputat per delictes molt greus (rebel·lió i sedició), marcarà el dia a dia dels mítings, dins i fora de la sala del tribunal. Sense un indici del que realment pot interessar als ciutadans: l’accés a la vivenda, la precarietat de l’ocupació o les polítiques socials. Prepareu-vos per a molta bilis i poca política.