Anàlisi

El paradigma laboral de la quarta revolució industrial

2
Es llegeix en minuts

Al juliol el període de creixement del PIB iniciat sota Barack Obama el 2009 es convertirà en el més llarg de la història dels EUA. L’atur als EUA està en el seu nivell més baix (4%) en 50 anys i els salaris creixen. Malgrat les tàctiques negociadores arriscades de Donald Trump en l’àmbit comercial, la generació d’ocupació mensual continua batent rècords. S’ha aprovat una reforma de les regulacions d’empresonament per facilitar que presos amb delictes no greus es puguin reinserir al mercat laboral. Senzillament no hi ha prou treballadors per satisfer la demanda del mercat laboral. La reducció d’impostos de la renda i de societats del desembre del 2017 ha dinamitzat la locomotora de l’economia mundial.

El cicle de creixement s’alentirà tard o d’hora a causa de la incerta relació comercial entre els EUA i la Xina, el desenllaç del 'brexit' i el ritme de la desacceleració de la Xina. La conjuntura tan favorable està ocultant la transformació del mercat laboral a la quarta revolució industrial, amb la incorporació massiva de robots, maquinària avançada i intel·ligència artificial.

El Fòrum Econòmic Mundial preveu que a l’horitzó del 2022 la nova divisió del treball entre persones, màquines i algoritmes haurà generat 58 milions de llocs de treball nets, però que n’haurà destruït 75 milions. La Federació Internacional de Robòtica calcula el nombre de robots per cada 10.000 treballadors. El 2016, la mitjana internacional de robots en la indústria es va situar en 74 per 10.000. Tot i que Corea encapçalava el rànquing amb 631, els 309 d’Alemanya convertien Europa en el continent amb més densitat (99). Ja hi ha 8,6 milions de robots al món, dels quals 7,3 milions es fan servir en serveis i 1,3 milions en fàbriques.

Notícies relacionades

La rivalitat geoeconòmica entre els EUA i la Xina s’accentua a causa dels 300.000 milions de dòlars que Pequín està invertint en 10 sectors de tecnologia punta per transformar la primera fàbrica mundial de roba, calçat i productes electrònics en líder en telecomunicacions, robòtica, tecnologies de la informació (TU), biofarmàcia i aeronàutica. Els reguladors i governs frenaran a curt termini l’allau d’automatització per impedir col·lisions de drons amb avions i protestes violentes de taxistes i altres treballadors. Sense una revolució antisistema fruit del populisme vigent es manté l’absència de competència ideològica entre Occident i la Xina.

El gran capital aposta per les llars i els vehicles intel·ligents als quals poden aspirar la classe mitjana alta i alta. Ja hi ha 26.000 milions d’aparells connectats a l’internet de les coses. Però el capital necessari per produir i comprar la nova generació d’electrodomèstics i vehicles exigeix un reciclatge professional cap a les carreres que l’Organització Mundial del Treball anticipa que triomfaran: matemàtiques, TI, disseny de robots i científics, enginyers, executius, arquitectes i docents capaços d’adaptar-se a una quarta revolució industrial que combina tecnologies en la fusió de l’àmbit físic, digital i biològic.