El mur de la discòrdia

2
Es llegeix en minuts
afp 1c31ir

afp 1c31ir / GUILLERMO ARIAS (AFP)

¿Quant estrès mes podran aguantar els empleats del Govern federal americà? Mentre els de salaris més justos s’han llançat a crèdits a preu d’usura per arribar a final de mes, el presidentDonald Trumpva tornar a dirigir-se a un país amb l’Administració parcialment tancada, per mostrar la seva voluntat intacta de construir a la frontera amb Mèxic la tanca mes gran del món. ¿Quant pot aguantar l’amenaça?

Eltancament de serveis de l’Administracióés una d’aquestes mesures que fa del sistema americà d’equilibris un model per evitar derives autoritàries. I aquesta ho és. Quan no s’aprova un projecte del president, o es negocia o el Govern federal deixa de rebre fons i els seus funcionaris deixen de cobrar. Es paralitza l’Administració, però també milers de contractistes han de suspendre les seves activitats, fins i tot tancar els seus negocis si no tenen reserves. En definitiva el país està submergit en un hivern gèlid.

El cost és personal per a milions de nord-americans, però per al país també. Lògicament baixa el consum i la despesa. Per això aquests tancaments parcials solen durar poc. Uns dies, una o dues setmanes, però mai s’havia arribat a un mes. Aquest ja ésel més llarg en la històriade la primera potència mundial i deixarà empremta.

Per posar només un exemple, el 70% dels funcionaris que treballen l’acord comercial entre els Estats Units i la Xina no han anat durant tot aquest temps a les reunions de negociació. I mentre Donald Trump parlava d’una crisi humanitària a la frontera amb Mèxic, el cert és que tot el sistema de seguretat del país està en risc. Hi hamenys controladors aerisi elsguardacostesi empleats de fronteres estantreballant, peròsense cobrar. Algunes veus més enllà de Washington comencen a entendre que l’emergència no és al sud de la frontera que Trump vol segellar, sinó al nord d’aquesta tanca somiada, a l’interior del país.

Nova oferta

Notícies relacionades

Elpreu políticque pot suposar aquest tancament tan llarg no serà menor, per això intenta traslladar tota la pressió als seus rivals demòcrates amb una nova oferta. Però, sense renúncia, el pla no passa i amb el país en suspens, sembla que hi ha símptomes que aquest tancament faci efecte entre els seus votants, mentre ha posat de manifest unes quantes de les mentides amb què va guanyar la campanya.

‘Amèrica primer’era el seu lema i elmura lafronteradeMèxic, el símbol del seu poder. Poc importa que completar una paret de 3.000 quilòmetres amb metall o ciment no sigui la solució, ni que les xifres dels que entren per ports i aeroports sigui més del doble dels que ho fan per la frontera del sud. El que importa és que va prometre construir un mur. Va dir que el pagaria Mèxic, però ha portat la factura als americans i és allà on els demòcrates han posat un altre mur que el president no esperava: es diuNancy Pelosi. La presidenta de la Cambra de Representants continua insistint que el que va prometre Trump a la frontera només serveix per a la discòrdia.