Al contraatac

L'insult

Ningú hauria d'insultar ningú, i menys els agents policials, i menys encara quan estan de servei

2
Es llegeix en minuts
captura-10-1545412763719

captura-10-1545412763719

Ningú hauria d’insultar ningú. Mai. Tot i així l’insult és més freqüent que mai, ja que l’anonimat i la impunitat de les xarxes socials l’han potenciat. S’insulta molt, sense límits, tant a famosos com a gent anònima, amb l’al·licient que transcendeix. S’insulta perquè ho sàpiga l’al·ludit, però moltes vegades això no és l’important; es cerca que coneguin aquest atac moltes més persones, de vegades milers.

Ningú hauria d’insultar ningú, i menys els agents policials, i menys encara els agents policials quan estan de servei. També és cert que ningú els hauria d’insultar a ells, però aquesta afirmació crec que té nombrosos discrepants.

Idiota segons el diccionari s’aplica per referir-se a una persona amb escassa intel·ligència que no comprèn el que se li diu o el que passa al seu voltant. La veritat és que hi ha molts idiotes; tots en coneixem algun. Tot i així, aquesta paraula es considera sempre un insult; fins i tot els idiotes s’ofenen quan se’ls denomina així.

El mosso i el manifestant

Tot això és perquè en un recent aldarull de carrer un agent policial va venir a dir a un manifestant que lloava la República que aquí l’última república que vam tenir ja va morir. Però potser per ser més expressiu li va comunicar la idea deixant-li anar la frase “La República no existeix, idiota”. Potser va ser brusc no només en la forma, el crit, sinó que es va excedir també en el fons. Potser no havia de treure la il·lusió al manifestant, de la mateixa manera que en aquestes dates gairebé tots intentem no fer-ho als nens que esperen els Reis Mags. Si som així amb les criatures potser hauríem ser-ho també amb els adults il·lusionats amb coses que formen part únicament de les seves imaginacions o desitjos.

Els responsables policials van anunciar una investigació interna per aclarir el comportament de l’agent. Jo, la veritat, ho deixaria discretament en això. No ho elevaria a la categoria de Comissió d’Investigació. Que s’omplin alguns folis i els enganxin a sobre uns quants segells perquè a l’agent li consti que ha de dissoldre manifestacions irades com la del 21-D amb la boca tancada mentre compleix –amb proporcionalitat al que passa, això sí– amb el seu treball de, en fi, el que sigui mostrant als carrers les habilitats per a les que s’entrena.

Notícies relacionades

No obstant, tinc un dubte. ¿Hauria fet la jerarquia política i policial catalana exactament el mateix si el mateix agent, que era un mosso, hagués dit exactament el mateix a un manifestant de signe diferent? ¿A algú que en comptes de lloar la República hauria enaltit el règim anterior, que tampoc existeix, o fins i tot el senyor Casado o el senyor Abascal, que per cert són vius?

M’agradaria creure-ho, però no ho aconsegueixo.