Superpoders basats en la ciència

Història natural i superherois

El nombre de personatges de còmic que són híbrids entre humans i altres espècies animals és incomptable

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp46386655 leonard beard181230120223

zentauroepp46386655 leonard beard181230120223

Igual que Harry Potter va al carreró Diagon a la recerca d’una vareta i la seva òliba, al barceloní carrer Gran de Gràcia existeix una llibreria de còmics màgica a la qual rendeixo homenatge. Quan ets a l’entrada, només abaixant el cap i baixant uns quants esglaons, ets capaç d’endinsar-te en un curiós santuari de la història natural. És llavors quan els seus doctes guardians et sorprenen amb l’últim recopilatori d’'El Planeta dels Simis’ –saben de la meva passió pels ximpanzés, goril·les i orangutans– però també amb una història gràfica sobre dinosaures, o un relat il·lustrat sobre el viatge de Darwin a bord de l’'HMS Beagle'. Mentrestant, a l’ala dreta, del principi al final, s’ordena una biblioteca inèdita dedicada a la zoologia; parlo del lloc reservat per als superherois i superdolents. Molts dels seus noms, vestits, mutacions i, sobretot, superpoders, beuen del fascinant món animal. I és que el nombre de personatges de còmic que són híbrids entre humans i altres espècies animals és incomptable.

Spiderman m’atreu de la mateixa manera que em sorprenen les aranyes i Catwoman em fascina tant com els felins que estudio

A la meva faceta de naturalista, m’hauria agradat preguntar-li a Steve Ditko i a Stan Lee quantes hores passen els guionistes i dibuixants de còmics estudiant el comportament animal. Com es van acostar a la zoologia abans de crear aquestes icones que són referent per a nenes, nens, joves i adults. Sí, confesso que m’atreu Spiderman de la mateixa manera que em sorprenen les aranyes. Les seves teranyines són tan resistents que si aconseguíssim fabricar-ne una de dimensions colossals podríem aturar el vol d’un Boeing 747; fins i tot es busca imitar la teranyina per a la fabricació d’armilles antibales més segures, lleugeres i flexibles.

La Dona Gat (Catwoman) i la Pantera Negra (Black Panther) em fascinen tant com la conducta delsfelins  que estudio a l’Àfrica o Amèrica. L’agilitat, força i intel·ligència dels superherois no té res a envejar a la prestesa d’un lleopard quan embosca una de les seves preses per després hissar-la, agafant-la amb les seves mandíbules, dalt d’un arbre. ¿I la pantera negra? És un lleopard o un jaguar, o un altre felí, que deu el seu color a un excés de melanina.

Notícies relacionades

Sobre la Vespa (Wasp) i l’Home Formiga (Ant-Man) diré que vespes i formigues són grans arquitectes. És possible que els humans prehistòrics es fixessin, per exemple, en la vespa terrissera quan construeix els seus nius de fang; per tant, la invenció de la ceràmica podria beure de les tècniques que ens mostren les aus i els insectes. I segur que hem llegit sobre la gran força que posseeix una formiga; pot transportar, segons l’espècie, entre 50 i 100 vegades el seu propi pes.

No podem obviar els poders de Batman –l’ecolocalització d’un ratpenat competeix amb la de qualsevol submarí fabricat pel milionari Bruce Wayne–, ni de l’olfacte de Lobezno o les adaptacions natatòriesd’Aquaman; igual com un tauró o altres peixos, el seu coratge li dona autonomia sota l’aigua. Estem envoltats, sens dubte, d’animals amb superpoders.