Dues mirades

JxEsp

A Catalunya sabem molt bé què passa quan presumptes socis es llancen a una carrera per ser el més aguerrit. ¿Podrà suportar la candidatura de Manuel Valls el paraigua de JxEsp?

1
Es llegeix en minuts

pp-y-cs-se-renen-para-concretar-la-composicin-de-la-mesa-y-la-investidura-en-andaluca / periodico

Els han obert la porta. I ja no en sortiran. PP i Cs han formalitzat el seu acord de govern a Andalusia amb el recolzament de Vox. El partit que diu defensar la Constitució, però que pretén acabar amb les autonomies i amb la pluralitat d’opinions. Prohibir partits i associacions independentistes. Suprimir el requisit del coneixement de la llengua cooficial per a l’accés a la funció pública. El castellà com a llengua vehicular obligatòria; les cooficials, com a opcionals. Un sol govern i un sol Parlament per a tot Espanya... Això és Vox. Una puntada de peu a la Constitució. N’hi ha més, per descomptat. Criminalització de la immigració. No al matrimoni homosexual. Avortament i operacions de canvi de sexe fora de la sanitat pública. Supressió d’organismes feministes... Ultradreta pura i dura. La mateixa que la majoria dels partits demòcrates europeus proven de mantenir fora de les institucions. Si el seu recolzament és bo per segellar un acord de govern, ¿no ho serà per aprovar una llei?, ¿aconseguiran el seu recolzament a canvi de res? És obvi que no.

L’elaboració del relat de la lluita d’Espanya contra els pèrfids independentistes els ha donat rèdits polítics i els ha unit. Nacionalisme espanyol centralista en estat pur. ¿Què vindrà ara? A Catalunya sabem molt bé què passa quan presumptes socis es llancen a una carrera per ser el més aguerrit. ¿Podrà suportar la candidatura de Manuel Valls el paraigua de JxEsp?