TRIBUNA

L'atenció primària, el cor del sistema de salut

Els professionals d'aquesta especialitat són els que més han patit les conseqüències dels ajustaments pressupostaris

2
Es llegeix en minuts
rjulve17569927 barcelona 16 11 2011 sociedad  concentraci n de m dicos y el181107115849

rjulve17569927 barcelona 16 11 2011 sociedad concentraci n de m dicos y el181107115849

L’atenció primària sempre ha estat concebuda com la porta d’entrada al sistema de salut. Representa l’atenció més propera a la ciutadania, la relació de confiança entre professional i usuari. Però la primària és molt més que això. L’hem de consolidar com un dels eixos vertebradors de la xarxa sanitària per tal de resoldre les necessitats de la gent des de la proximitat.

La primària i els seus professionals són dels que més han patit les conseqüències dels ajustaments pressupostaris durant la crisi. Una situació pendent de revertir que no amaguem, sinó ben al contrari, entomem com a prioritat per afrontar-la plegats amb professionals, entitats i ciutadania.

Ara s’ha convocat una vaga i, com a consellera, he estat en contacte permanent amb el meu equip per conèixer les negociacions. Entenem el malestar i compartim bona part de les reivindicacions. Tenim clar que la primària s’ha de millorar i des de l’inici del meu mandat estem treballant amb plantejaments a curt, mitjà i llarg termini.

És en aquest context d’immediatesa que hem posat sobre la taula un conjunt d’accions per millorar la sobrecàrrega assistencial i les condicions laborals, que també permetran als pacients rebre una millor atenció. Diferents estudis assenyalen que el temps adequat per fer una visita de qualitat ha de ser de 12 de minuts de mitjana i per fer-ho possible necessitem 201 metges de família més.

Amb la voluntat de seguir millorant les condicions dels professionals, també racionalitzarem procediments burocràtics i treballarem perquè la primària sigui més resolutiva. Per això es democratitzarà el procés d’elecció dels directors d’equips i donarem més capacitat als professionals per decidir els objectius.

A més, es preveu l’increment de sou previst per a tots els treballadors públics del 2,25% pel 2019 i el 2% pel 2020, amb la possibilitat d’afegir un variable adicional; i en el cas del professionals de l’ICS (infermeres, metges, auxiliars, administratius i els altres col.lectius) s’hi afegeix la recuperació del 100% del pagament per objectius (DPO). I aquesta setmana s’han posat en marxa altres mesures: es va aprovar un acord de govern que facilitarà contractar a l’ICS especialistes extracomunitaris que s’han format al nostre país i avui es fan unes oposicions per estabilitzar 1.343 places de medicina de família i comunitària i 149 de pediatres.

Notícies relacionades

És inajornable actuar en la primària i, com a consellera, he donat ordres als meus equips perquè aquestes mesures s’apliquin urgentment. No podem perdre el temps. Sense oblidar que tenim l’horitzó de com afrontar les necessitats de professionals a Catalunya. El mes de setembre vam reunir prop d’un centenar d’agents del sector en la trobada inicial del Fòrum de Diàleg Professional, que té una durada prevista d’un any i una mirada cap a les necessitats de professionals ja a llarg termini. En aquella primera jornada vam destacar que dues de les prioritats eren l’atenció primària, per valorar-la i fer-la més atractiva pels nostres professionals, i les infermeres, amb el reconeixement de les especialitats i augmentant el nombre d’infermeres del sistema.

És la nostra responsabilitat i treballem amb màxima determinació sabent que tenir una millor primària és tenir un millor sistema de salut. Tenim la llosa de sempre, l’infrafinançament històric i crònic per part de l’Estat espanyol. Però, continuarem arremangats des del govern com ho han estat sempre els professionals i treballarem plegats per millorar un dels béns més preuats que tenim com a país: el nostre sistema públic de salut i, en concret, la nostra atenció primària.