La foguera

Neurosi musical

Alertar de la violència que produeix el consum de balades és una oportunitat perduda per ensenyar als nens que pensin per si mateixos.

1
Es llegeix en minuts
jgarcia39205042 barcelona 06 07 2017 concierto de amaral foto lorenzo duaso170707141549

jgarcia39205042 barcelona 06 07 2017 concierto de amaral foto lorenzo duaso170707141549

Fa uns anys va sortir a la llum la llista delsllibres pecaminosos i nocius del Midwest Theological Forum, que avui es pot consultar a internet. És una llista amb una aclaparadora infinitat d’obres literàries, inclosa una novel·la meva. Dic això com a prova de la seva minuciositat, perquè les meves novel·les no les llegeix ni Perri.

A la fitxa de cada llibre hi apareix una categoria i es desgrana breument el contingut i la càrrega de llenguatge blasfem o ofensiu. El Midwest Theological Forum no pretén censurar aquestes obres, sinó que alerta de la corrosió de l’ànima que podria ocasionar la seva lectura, però un no pot evitar pensar que és una sort que l’Església avui no tingui ni el poder ni la influència que va tenir fa anys, perquè, si no, estaríem davant d’una nova edició de l’Index Librorum Prohibitorum, que va fer cremar pàgines des de Trento fins a Pius VI.

No obstant, altres capellans i monges han agafat el relleu. I aquests tenen el poder de convicció i d’influència que els de la sotana van perdre . Alguns mitjans difonien aquesta setmana la mentida que el Govern de Navarra censuraria  Amaral i El Canto del Loco, quan el cert és que només havien proposat una activitat per analitzar a classe aquestes composicions. El problema, com és habitual, venia al comprovar l’òptica dogmàtica i miop d’aquesta anàlisi.

L’activitat 'No em cantis violències’ del pla Skolae proposa que els professors expliquin als nens que cançons com 'Sin ti no soy nadie’, d’Amaral, “promouen el sexisme”, i que d’altres com 'Te mataré', de Loquillo, o 'Toda', de Malú, directament inciten a la violència contra la dona. És a dir: donen per bona una versió neuròtica dels estudis culturals, àmpliament discutida en àmbits acadèmics, i alerta d’una connexió de causa i efecte tan difícil de corroborar com la dels llibres que t’envien a l’infern.

Notícies relacionades

En fi. Alertar de la violència que produeix el consum de balades és una oportunitat perduda per ensenyar als nens que pensin per si mateixos. Però clar, si comencen a pensar de nens, després no et voten.