El tauler català

¿On és l'escàndol?

El més greu no és que uns jutges opinin en un xat, sinó que càrrecs públics duguessin a terme un pla per trencar l'Estatut i la Constitució

1
Es llegeix en minuts
jcarbo35403935 jueces togas180306190727

jcarbo35403935 jueces togas180306190727 / JOSE LUIS ROCA

Quim Torra s’ha servit d’un xat privat utilitzat per 5.000 magistrats per carregar una altra vegada contra la justícia espanyola, exigir l’anul·lació del procés als líders separatistes i cridar a la mobilització dels seus. Sincerament, costa veure on és l’escàndol en la informació publicada. Un grup de jutges conversen en un xat corporatiu privat, en un moment de gran tensió pel procés, i en essència el que fan és criticar l’intent de liquidar la Constitució a Catalunya. El que sorprendria seria el contrari, o l’equidistància. És veritat que alguns utilitzen expressions fortes, fins i tot ofensives, sobre els independentistes, i manifesten molta inquietud pel que està passant. D’altres, en canvi, mantenen un to moderat i criden a la calma. Es tracta d’un intercanvi d’opinions particulars entre una trentena de participants. D’altra banda, cap d’ells, segons ha revelat Montserrat Comas, portaveu de Jutges per la Democràcia, participa en cap de les causes obertes per l’1-O. Torra ha volgut utilitzar aquesta informació en l’aniversari dels fets davant de la Conselleria d’Economia per donar per trencada la seva confiança en la justícia espanyola. Semblaria un anunci important si no fos perquè això ja ho ha dit abans incomptables vegades.

L’escàndol no es troba en els jutges, tampoc en la causa que ha instruït el magistrat Pablo Llarena, tot i que es pugui discrepar de la qualificació penal de rebel·lió; el més greu va ser el que va passar al Parlament el setembre de l’any passat i l’intent de legitimar aquell cop a la democràcia a través d’un desbordament al carrer. Això és el que va passar a Economia, amb el segrest de la comitiva judicial per manifestants convocats per l’ANC i Òmnium, i després amb més amplitud l’1-O. Ningú dubta que som davant d’un problema polític, però tampoc és bo ignorar que els fets en un Estat de dret tenen conseqüències. El més escandalós no és que uns jutges opinin en un xat privat sense embuts, sinó que un grup de càrrecs públics dugués a terme un pla per trencar l’Estatut i la Constitució.