La foguera

Quan passi el furor de 'La manada'

Els periodistes tindrem molt per reflexionar sobre com hem informat del paper de la justícia en el cas

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp43919238 graf5886  sevilla  23 06 2018   vivienda del barrio sevillan180623101005

zentauroepp43919238 graf5886 sevilla 23 06 2018 vivienda del barrio sevillan180623101005 / Jose Manuel Vidal

Quan ens passi el furor pel cas de 'La manada', quan ens baixi l’emprenyament, quan es pugui pensar en fred, quan es pugui pensar, haurem de preguntar-nos què hauria passat si els condemnats haguessin resultat absolts quan, des del principi, es van difondre a la premsa i les xarxes socials les seves fotos, els seus noms i les seves dades personals. Haurem de pensar també per què els mitjans ens vam tenyir d’aquell groc biliar, per què vam fer tants programes especials, per què vam repetir fins a l’extenuació per quins llocs havien penetrat la víctima i quantes vegades ho havien fet.

Imatge distorsionada

Haurem de preguntar-nos per què ens vam mantenir callats quan, des de determinats mitjans, es van fer crides per protestar massivament si la sentència era absolutòria la vigília que aquesta es publiqués, i per què vam dir, quan es va publicar, que la justícia no havia condemnat per violació els cinc agressors. Haurem de preguntar-nos com vam poder desinformar l’opinió pública fins al punt d’ocultar-los el que significa "abús sexual amb prevalença".

Haurem de preguntar-nos per què difoníem una imatge tan distorsionada de la justícia, per què ningú no parlava de totes les sentències que porten violadors a la presó per abús i per agressió diàriament, per què aclamàvem el lema de la 'justícia patriarcal’ sense escoltar el que els jutges, advocats i juristes havien de dir-nos.

Notícies relacionades

Haurem de preguntar-nos també per què vam permetre als nostres polítics que insultessin el jutge que havia escrit un vot discrepant, per què no estàvem explicant a l’opinió pública el que significa un vot discrepant, per què es permetia que els columnistes difamessin aquest jutge sense informar els lectors sobre la seva trajectòria, per què el vam reduir a una caricatura i ningú no va dir res quan un milió de signants van demanar-ne la inhabilitació.

Quan ens passi el furor, quan ens passi l’emprenyament, quan es pugui, els periodistes tindrem molt per reflexionar.