La memòria

Pensar i recordar

La memòria és la nostra millor eina per resoldre velles situacions amb rapidesa, poc esforç i una alta garantia d'èxit

1
Es llegeix en minuts

Si bé resulta cert que els éssers humans destaquem per la nostra capacitat de pensar, en realitat això no és el nostre fort.

Observem quant costa obtenir la solució a una simple multiplicació: 8 per 249. Si el lector s’entreté a resoldre-la, apreciarà que una simple calculadora de tres euros ho pot fer molt més ràpid i sense errar. El nostre cervell és lent i amb freqüència s’equivoca. Per cert, la solució és 1.992, com l’any dels Jocs Olímpics de Barcelona. 

Per descomptat, la capacitat de pensar és un gran èxit evolutiu del nostre cervell. Gràcies a ell ens hem convertit en l’espècie dominant del planeta. Pensar ens permet afrontar noves situacions amb més o menys èxit.

Tot i això, els humans no som cap meravella pensant: pensar resulta costós, demana temps i no sempre ens condueix a conclusions encertades. ¿Quantes vegades el lector s’ha enfrontat a una situació nova (una topada amb un desconegut, per exemple) i uns minuts després se li han acudit maneres molt més bones de resoldre-la?

Per sort, el raciocini té un gran aliat: la memòria. La memòria humana és un altre èxit evolutiu del nostre cervell i el cert és que ens va molt més bé. Recordar és una forma molt més senzilla, ràpida i efectiva de resoldre un problema. Si torno a preguntar al lector quant són 8 multiplicat per 249, notarà el que tracto de dir.

Sens dubte, la manera més eficaç de resoldre un problema és haver-lo resolt ja. Pot ser que sigui per això que la nostra memòria doni prioritat a les coses sobre les quals més pensem.

Notícies relacionades

Si pensem molt en una cosa és que ha de ser important i el més oportú serà recordar-ho per respondre-hi ràpidament i eficaçment la pròxima vegada. 

El raciocini es converteix en la nostra millor eina per resoldre situacions noves o situacions velles de maneres noves, però comporta temps, esforç i risc. La memòria és, per tant, la nostra millor eina per resoldre situacions velles amb rapidesa, poc esforç i una alta garantia d’èxit.