TRIBUNA

18 de març: ara més que mai, seny

Diumenge podem despertar d'un malson que ens ha desunit més que mai

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp40462243 gra204 barcelona  8 10 2017  vista de la manifestaci n convo180316141253

zentauroepp40462243 gra204 barcelona 8 10 2017 vista de la manifestaci n convo180316141253 / Alberto Estevez

Els catalans estem davant una gran oportunitat, està a les nostres mans girar full al prusés independentista i acabar amb aquell cúmul de falsedats i mitges veritats que han nodrit la Gran Mentida d’un procés enlloc. Podem visualitzar aquella Catalunya oberta, diversa i plural, aquella Catalunya que s’amaga sota el pesat mantell de la propaganda i la manipulació, aquella majoria de catalans que no volem aventurismes ni ruptures, que sabem que units som més forts, que la nostra és una democràcia consolidada, que podem i hem de millorar moltes coses, però que això no pot ni ha de convertir-se en l’excusa, en el cavall de Troia del populisme nacionalista ni d’interessos espuris.

Societat Civil Catalana ha convocat per a aquest diumenge, 18 de març, a les 12.00 hores, una manifestació cívica que recorrerà des de la plaça de Colom fins a l’estació de França i a la qual estan convidats a assistir tots els catalans que aposten per la convivència, pel diàleg sincer dins de la llei per superar les nostres diferències. Tots aquells ciutadans que creuen en la concòrdia, que veuen en la diversitat un signe de salut democràtica i no el contrari, que se senten còmodes sabent que les regles del joc són iguals per a tothom,  que entenen que reforçant les nostres institucions reforcem la nostra democràcia. Invitem, en definitiva tots els catalans que creuen en la democràcia.

Despertar del malson

Diumenge podem despertar d’un malson que ens ha desunit més que mai, que ha posat per sobre del bé comú l’interès privat i ideològic, que ha concebut una Catalunya fora del seu espai natural que és Espanya i del seu projecte de futur que és Europa, la Unió Europea, que ha posat en risc l’harmonia social imposant una visió excloent de la realitat. Una comunitat imaginada on més de la meitat dels catalans no existíem o érem considerats ciutadans de segona, on una mateixa identitat era imposada a tots els ciutadans, on la pressió social gosava ficar-se en la sagrada esfera privada de l’individu.

Aquest diumenge que ve Catalunya, el conjunt d’Espanya i la resta d’Europa poden visualitzar una Catalunya on cabem tots, on tots som iguals davant la llei, en els drets i en els deures. On poden conviure totes les identitats, tots els sentiments, tots els éssers i estars, tots els projectes polítics sabent que tots estem subjectes a un mateix marc jurídic. On ningú pot estar per damunt, ni al marge de la llei.

Notícies relacionades

Des de Societat Civil Catalana fem aquesta crida a la mobilització festiva, oberta i plural per tornar a reclamar una cosa tan nostra com el seny, perquè aquell sentit comú connatural a la ciutadania permeï en la classe política perquè abandoni --d’una vegada per sempre-- les seves derives essencialistes, que només ens acosten al precipici de la incertesa, la inestabilitat i aprofundeixen la fractura social. Aquest diumenge són benvinguts tots els demòcrates, els que no som independentistes i també aquells que ara ja són conscients que el procés independentista va ser tan sols un cant de sirena dissenyat perquè alguns intentessin enganyar molts durant molt de temps. Afortunadament no ho han aconseguit. El seny català ha servit de parapet i ara ha de servir de despertar-se.

José Rosiñol és el president de Societat Civil Catalana.