El futur de la tecnologia

L'aposta europea pel 5-G

La nova xarxa mòbil permet desenvolupar serveis innovadors per forjar ciutats intel·ligents

3
Es llegeix en minuts
26-2-2018

26-2-2018

Les dades són cada vegada més importants en la nostra societat. Pensin com fem servir diàriament les dades mòbils i com hem canviat la manera de fer-ho en només uns anys. La xarxa 4G és ara mateix la més ràpida i potent que tenim a Europa, però amb el creixement en la transmissió de dades ja no serà suficient. Per això necessitem accelerar i redoblar esforços per llançar la nova generació de la xarxa mòbil, el a xarxa mòbil,5G

 Aquesta tecnologia té una capacitat molt gran per transmetre grans quantitats de dades a alta velocitat. També permet desenvolupar serveis innovadors com els cotxes interconnectats, l’atenció sanitària a distància, les ciutats intel·ligents o la retransmissió de vídeos quan viatgem pel continent. Però perquè això funcioni a tota la UE necessitem millorar la col·laboració en la gestió de l’espectre radioelèctric, un recurs clau per a les comunicacions mòbils.

Europa necessita moure’s de manera ràpida i unida per aprofitar al màxim les oportunitats del 5G i convertir-se en un dels líders mundials en aquest camp. Això és imprescindible d’acord amb la nostra experiència: en el desenvolupament del 4G, Europa es va quedar enrere durant anys. A més a més, la indústria de dispositius mòbils europea va trigar massa a adaptar-se a internet i a l’aparició dels telèfons intel·ligents, malgrat que disposava de la tecnologia i d’una posició dominant en el mercat. El 2008 les companyies europees posseïen més del 80% del mercat mundial, però en menys de cinc anys aquesta indústria va desaparèixer d’Europa i amb ella tota una cadena de valor que ha costat no només desenes de milers de llocs de treball qualificats, sinó que també ha debilitat la posició europea en la producció de tecnologies digitals a nivell mundial. 

No hem de repetir els mateixos errors amb el 5G: és de vital importància per a la nostra economia i per a la nostra societat digital. Mentre que a Europa estem començant a fer proves amb el 5G, als Estats Units, el Japó o Corea del Sud ja es planegen grans desplegaments i es fan inversions importants. 

Prioritat amb un benefici pràctic 

El llançament del 5G a Europa el 2020 ha de ser una prioritat de la màxima importància. L’adopció de la xarxa 5G suposarà grans beneficis per a l’economia europea. La seva implantació podria generar uns beneficis anuals de prop de 114.000 milions d’euros. A més a més, el 5G oferirà un gran ventall de noves oportunitats per a ciutadans i empreses, amb serveis que es prestaran més enllà de les fronteres nacionals.

    

D’altra banda, hi haurà un clar benefici pràctic per als ciutadans de la Unió Europea. Per exemple, el 5G permetrà monitoritzar la recuperació d’un pacient des de casa seva o realitzar operacions a distància quan sigui necessari, a més de permetre aplicacions avançades en medicació intel·ligent i millora de la salut pública. O, si parlem del consum energètic, gràcies al 5G podrem estalviar molta energia adaptant a temps real les necessitats, per exemple, de l’enllumenat públic i els semàfors. La indústria de l’automòbil també es beneficiarà d’importants millores en la seguretat i protecció de conductors, passatgers i vianants. 

Invertir en telecomunicacions 

La Unió Europea ja va fer un primer pas cap al 5G l’any 2017 a l’aprovar la normativa que estableix la data límit comuna del 2020 perquè una part de l’espectre de la teledifusió (la banda de 700MHz) s’assigni a la banda ampla wifi. Però necessitem més espectre radioelèctric. 

    

Notícies relacionades

Per accelerar el desplegament del 5G a la UE, la Comissió Europea ha proposat unes normes clares i favorables a la inversió en l’assignació de l’espectre radioelèctric, i a la vegada ha permès l’alliberament de més espectre per poder implantar el 5G en diversos estats membres al mateix temps. La nova regulació que hem proposat també augmentarà la seguretat de les inversions gràcies a la durada més gran de les llicències, cosa que permetrà garantir el retorn de les inversions i oferir predictibilitat a tots els agents del mercat. Aquestes normes hauran de ser negociades amb urgència o, altrament, perdrem l’oportunitat de beneficiar-nos d’aquest gran avenç tecnològic.

Europa necessita pitjar l’accelerador. I només ho aconseguirem si la indústria de les telecomunicacions, les indústries verticals i les administracions públiques unim esforços i avancem en la mateixa direcció. És el moment d’actuar.