1
Es llegeix en minuts
tres-anuncios-en-las-afueras

tres-anuncios-en-las-afueras

¿És aquesta l’era del cine de l’enuig? Sembla que sí. És obvi que s’acumulen les raons per estar enfadats. Cada dia hi ha alguna cosa nova, a prop o lluny (encara que fins i tot quan és lluny és a prop), que ens indigna. Es nota a Twitter i al bus. I el cine ha començat a alimentar-se d’aquesta ira i a reflectir-la. En poc temps han aparegut molts films sobre gent enfadada. No sobre gent trista, amb problemes, desencantada o deprimida… no, pel·lícules sobre gent enfadada. A vegades els seus personatges també porten algunes d’aquestes coses incorporades (o totes), però el que els defineix per sobre de tot i/o els mou és l’enuig.

Notícies relacionades

L’exemple més clar és Tres anuncios en las afueras (2017), una de les pel·lícules clau d’aquesta temporada que exposa una duríssima història particular per parlar de la nostra fúria davant un món que es trenca. El seu autor, Martin McDonagh, la considera una cinta sobre la ira. No és l’única. Per raons diferents, sens dubte més trivials que la tragèdia que activa la ràbia de la mare dels rètols (Frances McDormand), també estan enfadats els protagonistes de Qué fue de Brad (2017) i Ya no me siento a gusto en este mundo (2017). L’enuig de Ben Stiller en la primera és pura actualitat, tan ridícul com comú: als altres els va millor que a mi… o això diu Instagram. I la protagonista de la segona, una dona jove farta que la tractin malament, troba en el robatori del seu portàtil l’excusa ideal per exorcitzar la seva indignació. 

Lady Bird (2017), un altre dels films de l’any, entraria en el pack. L’adolescent protagonista i la seva mare rondinen tota l’estona i tenen la pell massa fina… una altra cosa del nostre temps. Amb raó o sense, per raons de pes o trivials, molts personatges actuals estan enfadats. Qui sap si ens cansarem de veure pel·lícules sobre gent indignada i la tendència no durarà o si li trobarem el gust a la catarsi i la cosa anirà a més. L’única cosa clara és que el cine segueix sent únic capturant l’ànim dels temps i deixant-ne un lúcid testimoni.