tu i jo som tres

Alberto i la cama de fusta del pirata Silver

2
Es llegeix en minuts

Alberto Muñagorri i Ana Pastor (La Sexta). / periodico

Extraordinari moment televisiu al programa ¿Dónde estabas entonces? (La Sexta). Ana Pastor estava repassant el 1982. ¡Ah! Aquell va ser un any tremendo. Es va trencar i es va desbordar la presa de Tous; va morir Grace Kelly en accident de cotxe; a Verano azul va morir Chanquete, i Felipe González va haver d’enterrar ràpidament el seu lema «OTAN, d’entrada, no» i transformar-lo en «Sí a l’OTAN». Però Ana va tenir la sensibilitat d’aturar-se més àmpliament en un altre succés. Va tenir lloc a Errenteria, el 26 de juny de 1982. Un nen de 10 anys d’edat, Alberto Muñagorri, al sortir de casa de la seva àvia va passar pel costat d’una motxilla bomba que ETA havia deixat a terra. Va explosionar. I el nen Alberto va perdre la visió de l’ull dret i li van haver d’amputar la cama esquerra.

Han passat 35 anys. Ara Ana ha parlat amb Alberto. I passejant tots dos pels carrers d’Errenteria, ell li ha explicat la seva història. Ha sigut particularment intens l’instant en què, recordant quan es va despertar a l’hospital, atordit, sense saber encara la magnitud de la seva tragèdia, va explicar que la seva mare no sabia com dir-li que li havien amputat una cama. I que ho va fer d’una forma singular: duia sota el braç la novel·la L’illa del tresor, i l’hi va llegir. ¡Ahh! A través de la història d’aquell personatge extraordinari, divertit i rondinaire, el pirata John Silver, àlies el Llarg, i la seva cama de fusta, Alberto va començar a comprendre que ell –com el pirata Silver– també hauria d’aprendre a viure amb una sola cama.

Moment màgic. El que va aconseguir Ana Pastor. La història d’un nen víctima d’ETA 

–avui un home de 45 anys d’edat– que gràcies a l’enginy de la seva mare, i a L’illa del tresor, va poder començar a assumir la mutilació que havia patit. És molt probable que l’escriptor escocès Robert Louis Stevenson, que està enterrat en un vessant de la muntanya Vaea de l’illa de Samoa, hagi fet un salt d’emoció a la tomba al sentir el relat d’Alberto. I segurament el seu personatge Long John Silver també, amb la cama de fusta a tota vela. Silver, com a bon pirata, va perdre la cama en un cruent abordatge davant l’illa de Trinitat, en aquella ruta de les Antilles menors on el fons està ple de navilis i goletes.

Notícies relacionades

    

Alberto Muñagorri va perdre la cama esquerra per explosió de motxilla bomba. ETA ho va qualificar amb una simplicitat canallesca: «Dany col·lateral».