ANALISI

C's 'versus' ERC: no només és la bandera

Votar C's o ERC també implica una concepció dels problemes i les necessitats de la ciutadania, així com uns valors concrets

1
Es llegeix en minuts
rjulve41212138 barcelona  6 de diciembre de 2017    elecciones 21 d  acto d171206191354

rjulve41212138 barcelona 6 de diciembre de 2017 elecciones 21 d acto d171206191354 / RICARD FADRIQUE

La setmana passada, Albert Rivera va defensar el vot útil a C’s demanant als electors que no «llancin el seu vot als vells partits i donin suport a Arrimadas per guanyar ERC». És cert que en aquestes eleccions de nou apareix la confrontació entre dos grans blocs i que ERC i C’s s’estan erigint, per la seva claredat en la qüestió nacional durant tot aquest temps, com els capdavanters en cada una de les bandes. Ara bé, no és menys cert que el vot a una o a una altra formació no només implica una aposta per la independència de Catalunya o per la unitat d’Espanya, sinó també una concepció dels problemes i les necessitats de la ciutadania, així com un seguit de valors concrets.

Notícies relacionades

 D’aquesta forma, votant ERC o C’s, s’avala també una determinada manera de fer política. Per exemple, mentre la consellera Dolors Bassa creava una renda garantida de ciutadania per no deixar a l’estacada les persones més vulnerables, C’s duia com a proposta estrella del seu programa al Congrés dels Diputats el contracte únic que abaratia l’acomiadament dels treballadors. Mentre el conseller Romeva treballava per l’obertura de fosses comunes de la guerra civil i impulsava juntament amb els consellers Mundó Comín la creació d’un banc d’ADN per a la identificació dels desapareguts, C’s havia abandonat el Parlament per evitar votar una moció que condemnava el franquisme.

Mentre el deute d’ERC va quedar eixugat a finals del 2016, la formació taronja arrossega tot un seguit de dubtes sobre la procedència del seu finançament. Mentre que ERC en 86 anys d’història no té ni un sol cas de corrupció, C’s amb 12 anys d’història ha hagut d’apartar o expulsar diversos càrrecs arreu d’Espanya. Mentre que ERC incorpora a la seva llista Ruben Wagensberg, impulsor de la campanya a favor de l’acollida de refugiats, C’s no ha tingut problema a assistir a manifestacions en defensa de la unitat d’Espanya acompanyat de tota mena de grups xenòfobs. El vot útil també és per a això.