Ramon Gener, el gran, i genial, nen

1
Es llegeix en minuts

Ramon Gener, a ’This is art’ (TV-3). / periodico

Excitació en el TN migdia (TV-3) davant la colossal romeria catalana a Bèlgica: «¡S'han desbordat totes les previsions! ¡El barri europeu de Brus-sel·les, col·lapsat! ¡El metro ha hagut de ser desallotjat de tanta gent que hi havia!». ¡Ahh! Els embargava una gran emoció i alegria. En el Telediario de les 15.00 hores (TVE-1) ens deien, en un to que fins i tot semblava fúnebre: «Els partidaris de la independència han congregat a Brussel·les 45.000 persones», i immediatament, sense ni tan sols una pausa, afegien: «Per Ciutadans, la democràcia no es mesura amb les manifestacions. (...) Pel PP, aquesta manifestació és ridícula». ¡Ahh! Quina manera de mirar una mateixa realitat de forma tan diferent. Però això ja no és notícia. TV-3 escalfa, i TVE refreda. I l'audiència ens quedem a la intempèrie i ens cau a sobre aquesta dutxa escocesa terrible. Desconnectem d'aquest turment hídric. Anem a les grans coses que passen a la tele.

Notícies relacionades

PARLEM DE RAMON GENER. Per fi ha tornat a TV-3 amb una delícia, This is art. A casa estem disfrutant moltíssim. S'ha instal·lat aquesta vegada en una dimensió diferent: no només abraça la música, ara contempla tot l'art del món. El divulga amb la mestria, la senzillesa que només Gener sap transmetre. Ens parla per exemple de Saint-Exupéry, aquell Petit Príncep que va dibuixar una serp que es va menjar un elefant, i resulta que la gent no veu ni serp ni elefant, només veu un barret. O sigui, una metàfora sobre l'art conceptual, el que amaga a dins, en profunditat. I Ramon va trobar una transeünt que portava tatuat al braç, precisament, aquest dibuix. ¡Ah! ¡Quina osmosi sobre la marxa, quina sintonia! A Roma va parlar als vianants del talent de Bernini, l'artista que va aconseguir modelar el marbre com si fos plastilina i que per poder transmetre el dolor de Sant Llorenç en el seu martiri, es va posar davant d'un mirall i es va cremar per copiar la seva pròpia cara recargolada. Quina gran mirada la de Ramon. És com un nen gran, que ens il·lumina. Instrueix.

Temps enrere va ser acusat de plagiar alguns assagistes. En el cas que fos cert, quina imbecil·litat la d'aquests que l'acusen. Gener és un divulgador, com ho va ser Punset al seu dia. Un divulgador absorbeix i metabolitza. La genialitat consisteix a saber transmetre amb eficàcia el seu digest.