29 maig 2020

Anar al contingut

INTERFERÈNCIES

Depredadors impunes

KEVIN WINTER

Depredadors impunes

Iosu de la Torre

El 'cas Weinstein' desferma un huracà intercontinental

El batre de les pàgines de 'The New York Times' ha desfermat un huracà intercontinental. Al destapar el pocavergonya Harvey Weinstein, el món de l’espectacle i el 'show business' ha explotat i ha trencat així la llei del silenci que pesava sobre desenes de víctimes als dos costats de l’Atlàntic i provocant el penediment d’alguns còmplices.

'Tarantino som tots', podria ser un 'hashtag' per convertir-se en 'trending topic' mundial. No passarà. El lema l’haurien d’exhibir al pit tant el director de 'Pulp Fiction' com els actors Ben Affleck, Russell Crowe, Matt Damon i tots aquells que alguna vegada van tenir coneixement de situacions vergonyoses i van preferir posar-s’hi de perfil. Milers de persones són Tarantino.

Parlar de l’escàndol a Hollywood resulta bastant còmode. Canvia si l’ull públic centra l’objectiu sobre qualsevol espai on sempre han actuat els depredadors. Una multinacional, un ajuntament, una cadena hotelera, un creuer de vacances, la redacció d’un mitjà de comunicació... Llocs on sempre s’han celebrat els rumors i les xafarderies. Sense més preocupació.

Ve a la memòria aquell locutor de ràdio que alegrava les tardes del cap de setmana a la ciutat vetusta del tardofranquisme i que tenia fama de grapejar els nens que participaven en un concurs. També contamina l’alè ubicar un altre col·lega a l’ona metropolitana assetjador de noietes, com el d’aquells professors dels Maristes que van abusar tant com van voler durant dècades. Aquests van ser caçats, però molts altres depredadors van seguir disfrutant d’un mantell protector. Com aquell executiu executor de becàries, com el militar que va humiliar la soldat, com... Les seves accions construïen una llegenda. També molt de fàstic remugant. Se sabien, s’intuïen, ningú s’atrevia a dir-hi res. I n’hi havia que els reien les gràcies. 

Impunitat. Silenci.

Encara avui en dia s’ha de ser una persona molt valenta per delatar el depredador.