El 12-O recobra la calma a Madrid

Les autoritats de l'Estat esperen la resposta de Puigdemont amb la plena sensació del deure complert

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp40510573 l to r  spain s king felipe iv  spain s queen letizia  spain171012133758

zentauroepp40510573 l to r spain s king felipe iv spain s queen letizia spain171012133758 / JAVIER SORIANO

A Madrid, la desfilada del 12 d’octubre, festa nacional d’Espanya, va recuperar ahir la seva esplendor gràcies al canvi d’ubicació i al final de la fase dura de les retallades. Només el tràgic accident d’un dels avions que van participar en la parada militar va entelar la jornada en el seu aspecte més vistós: l’exhibició de les tropes, l’homenatge als caiguts (en aquesta ocasió amb menció especial a les víctimes de Barcelona i de Cambrils) i el caliu popular, que aquesta vegada va ser més intens que en anys anteriors. Una desfilada, doncs, plàcida després d’anys de xiulets i incidents amb la classe política. Aquesta calma també es va traslluir en els grupets polítics de la recepció que van fer els Reis al finalitzar la desfilada. Va haver-hi la sensació de prova superada després del desafiament del Govern secessionista de Carles Puigdemont. El termini donat per Mariano Rajoy després del discurs del president en què va proclamar la independència i la va suspendre expira aquest dilluns, i tot indica que, almenys de portes enfora, les institucions de l’Estat i els dirigents polítics tenen la sensació del deure complert, i deixen el desenllaç en mans catalanes perquè triïn entre la reforma constitucional o la suspensió de l’autonomia per la via de l’article 155. Les dues possibilitats es van posar en marxa dimecres i prendran forma en la mesura que Puigdemont mantingui la suspensió o torni a prémer l’accelerador.

Notícies relacionades

 Mentrestant, a Barcelona ahir es va viure una nova jornada d’expressió desinhibida dels partidaris de mantenir la unitat amb Espanya. La manifestació de Societat Civil Catalana va aconseguir un altre èxit, lluny del 8-O, però molt per sobre dels anteriors 12-O. Els que durant anys no han sentit la necessitat d’omplir els carrers han decidit finalment expressar-se i han trobat una normalitat que molts analistes havien posat en dubte però que, afortunadament, ha demostrat un cop més el caràcter tolerant de l’espai públic de Barcelona.

L’únic punt negre de la jornada van ser els incidents dels grups ultres, en la seva manifestació particular i també als voltants de la majoritària. Aquests episodis, que en anys anteriors protagonitzaven el 12-O a Catalunya, ara no passen d’anècdotes, però juntament amb el que va passar a València dilluns mereixerien un seriós seguiment per part del Ministeri de l’Interior i de les diverses policies per evitar impunitats.