Començaran a destruir diner a l'octubre

2
Es llegeix en minuts
lpedragosa32749320 mhr01 washington  estados unidos  11 02 2016    la160217214747

lpedragosa32749320 mhr01 washington estados unidos 11 02 2016 la160217214747 / MICHAEL REYNOLDS

No hi ha precedents i, per això, el resultat és una incògnita. L’experiment, perquè té un punt experiment, començarà a l’octubre, després de l’1-O i també del 2-O encara que, en aquest cas, les dues dates són intranscendents. Fins i tot la del 4-O, hi hagi o no hi hagi declaració unilateral d’independència, protagonitzada per Carles Puigdemont, com afirmen els rumors a Madrid, arribats de Barcelona. Passi el que passi, hi ha vida més enllà del procés i afectarà l’endemà del procés, sigui quan sigui, sense tenir-lo en compte.

Angela Merkel, considerada la dona més poderosa del món, ha tornat a guanyar les eleccions alemanyes. Sense majoria absoluta i amb molt menys marge que fa quatre anys. No obstant, governarà a Alemanya i decidirà molts assumptes a Europa. Qualsevol que vulgui tenir futur a la vella Europa ha de comptar amb Merkel, que és probable que recolzi Mariano Rajoy, el seu alumne econòmic més avantatjat, que espera el seu premi.

La cancellera alemanya, no obstant, no és la dona més poderosa del món, almenys fins al gener del 2018. Aquest títol recau en Janet Yellen, presidenta de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed), el Banc Central dels Estats Units. La senyora Yellen, que és independent del seu Govern, li agradi o no a Donald Trump, té el do de crear i destruir diner i el poder de fixar els tipus d’interès, cosa que afecta més ciutadans que qualsevol mesura d’un Govern.

Ara, Janet Yellen començarà a l’octubre a retirar el pla que Ben Bernanke, el seu predecessor en el càrrec, va llançar el 2008 per fer front a la Gran Recessió. Va consistir, en poques paraules, en la creació –del no-res– de 3,5 bilions de dòlars, uns 2,9 bilions d’euros, per reactivar l’activitat econòmica. Yellen posarà en marxa un experiment monetari –per la seva quantia– inèdit en la història. Començarà amb la destrucció de 10.000 milions de dòlars al mes i, segons els resultats, augmentarà el ritme i la quantitat dels diners retirats de la circulació.

Notícies relacionades

Tècnicament la Fed es desprendrà, pel procediment de deixar-los vèncer, de bons del Tresor i bons hipotecaris. Segons els experts és política monetària contractora. Parlant clar, això significa destruir diner i mantenir una lleugera però constant pujada de tipus d’interès. Els efectes, abans o després, els notaran –encara que no en siguin conscients– milers de milions de persones a tot el món, incloent-hi defensors i detractors del procés, entre altres motius perquè el Banc Central Europeu (BCE) seguirà pels mateixos camins en algun moment.

El BCE també és independent, però acostuma a escrutar la cara d’Angela Merkel, que al mes de gener, si Janet Yellen no renova al capdavant de la Fed –depèn de Donald Trump i no sembla que hi hagi gaire química– i és substituïda per un home, llavors sí, serà la dona més poderosa del món. Mentrestant, l’experiment d’una destrucció de diner que no s’ha vist mai està a punt de començar i pot canviar el món, o no, com diria Rajoy