IDEES

'El Jueves' i 'Charlie'

1
Es llegeix en minuts
ealos39775818 portada del charlie hebdo tras los atentados de barcelona ca170827181906

ealos39775818 portada del charlie hebdo tras los atentados de barcelona ca170827181906

Els benpensants locals –un col·lectiu que abans era de dretes, però que ara inclou l’esquerra i l’autoproclamada extrema esquerra– ha aplaudit l’última portada d’'El Jueves' mentre denigrava la de 'Charlie Hebdo', centrades totes dues en l’atemptat de la Rambla. La manera d’abordar el tema, certament, ha sigut molt diferent. 

'El Jueves' ha optat pel bonisme amb una imatge digna d’una felicitació de Nadal de l’inoblidable Ferrándiz: un grup de persones de tota edat, raça i condició alcen un bonic castell perquè els gihadistes, que no apareixen per enlloc, aprenguin a comportar-se. Fins i tot la paraula Barcelona veu la o substituïda per un cor rosat. Ni rastre del to agre que la revista –en la qual vaig col·laborar molt a gust fa anys– sol utilitzar amb la Casa Reial, els lladres del PP o els capellans pedòfils. Tot al contrari que a 'Charlie Hebdo', a la portada de la qual es veu la Rambla amb morts per terra, una furgoneta llançada a tota pastilla i la frase «L’islam és pau… eterna». Els nostres benpensants han considerat la portada de la revista francesa islamòfoba, mentre que la de la publicació espanyola l’han trobat elegant, optimista i de bon rotllo.

Un ‘christmas’

Notícies relacionades

Jo prefereixo la portada de 'Charlie Hebdo' perquè una revista d’humor no hauria de tenir res a veure amb els 'christmas' de Ferrándiz i perquè estic fart que certa gent vegi islamofòbia per tot arreu. En aquests casos, el que és políticament correcte és esgargamellar-se dient que el gihadisme no té res a veure amb l’islam. Cosa que em recorda aquelles pancartes en què es podia llegir «¡Bascos sí, ETA no!», lema d’un optimisme admirable, ja que ETA no hauria arribat a ser el monstre que va ser si no hagués tingut el suport, la covardia o la desídia d’un nombre considerable de bascos.

Encara que el gihad sigui una excrescència repugnant de l’islam, les seves referències religioses són evidents. També la Inquisició era un abús del catolicisme, però sortia del si de l’església catòlica, com molt bé apunta el director de 'Charlie Hebdo' en el seu editorial. L’islam té un problema les conseqüències del qual paguen altres creients, agnòstics i ateus. I si dir això és islamofòbia, que baixi Déu –o Al·là– i ho vegi.