¿On donen el carnet d'imam?

1
Es llegeix en minuts
Un fidel resa a la mesquita de Ripoll, dissabte passat.

Un fidel resa a la mesquita de Ripoll, dissabte passat. / AP / FRANCISCO SECO

Una de les conseqüències dels atemptats ginadistes a Barcelona i Cambrils ha sigut el descobriment de la desregulació gairebé absoluta dels imams a Espanya. Entre altres coses, ens hem assabentat que, contràriament al que molts pensàvem, un imam no és el líder d’una comunitat musulmana. És només un empleat, un contractat. En funció dels seus talents, s’ha arribat a crear gairebé un 'star system' d’imams i, sovint, el més valuós acaba sent fitxat pel que ha pagat la mesquita, ves a saber amb quins diners.

Però també hem descobert que no hi ha un cens d’imams, que no han de presentar un currículum precís per accedir al càrrec i que tot acaba depenent de la seva sintonia amb la direcció de la comunitat islàmica de què es tracti. Tot això, afegit a la peculiar, per gairebé inexistent, estructura de la jerarquia de la religió musulmana, afegeix desgovern. ¿I qui l’ha de controlar?

Ara, arran dels atemptats comesos per la secta que havia reclutat l’imam de Ripoll Abdelbaki es Satty, la comunitat islàmica ha començat a llançar propostes. Unes són raonables. Altres, no tant.

Certificat de penals 

El president de la Comunitat Islàmica d’Espanya, Riay Tatary, ha aportat algunes iniciatives destacables. Una d’elles és l’homologació d’una formació que es pugui convertir en un títol, fins i tot universitari, per poder exercir com a imam. Una altra és la necessitat imperiosa i urgent de comptar amb un cens d’imams a Catalunya.

Notícies relacionades

Les idees menys raonables tenen a veure amb la funció dels governs en l’elecció dels imams. Alguns proposen –una bogeria– que sigui el Govern del país d’origen de la comunitat religiosa el que dirigeixi el procés. Altres, com la Generalitat, opten per un «acompanyament» gens intervencionista i, a la vista del que ha passat, temerari.

El que en qualsevol cas sembla imprescindible és, com fan algunes comunitats europees, exigir al futur imam un certificat de penals. ¿Per què l’han de presentar una mestra o un monitor de colònies i no un imam?