UN REFERENT DE LA LLUITA VEÏNAL

Sant Cosme i Txarango, camins i somnis

La lluita humil i quotidiana només se sosté col·lectivament perquè som animals solidaris

2
Es llegeix en minuts
vvargas39193466 san cosme  finals dels anys 1970   el prat del llobregat  fo170707193620

vvargas39193466 san cosme finals dels anys 1970 el prat del llobregat fo170707193620

La primera vegada que vam tenir notícia del barri de Sant Cosme va ser a través del Festival Esperanzah! Els seus organitzadors, veïns d’aquest barri del Prat de Llobregat, van convidar-nos a participar en un taller d’idees que anaven encaminades a poder continuar fent realitat el festival músico-social més important de casa nostra. Ho van fer així, senzillament, amb aquell fer obert i honest de qui t’obre les portes de casa i comparteix amb tu els somnis i les pors. Amb aquella familiaritat senzilla de qui fa les coses amb el cor. Aquell dia, però, encara no érem conscients que aquelles portes obrien la casa d’una amistat inacabable. I és que amb els veïns de Sant Cosme nosaltres no hem fet altra cosa que aprendre, créixer i compartir.

Des d’aquella primera trobada, han nascut una infinitat de projectes plegats. El fet d’associar els nostres festivals Esperanzah! i Clownia (sota el nom de Cultura amb Causa) amb la idea de compartir recursos, projectes, coneixements, etcètera; el fet d’haver creat plegats la caravana solidària que ens va portar a actuar a la frontera de Melilla per denunciar les lamentables polítiques migratòries europees; la participació en molts dels seus projectes com la nostra vinculació a la cooperativa de telecomunicacions sense ànim de lucre Eticom Som Conexió; o que la fundació Esperanzah! sigui un dels 14 col·lectius receptors del 50% dels drets del nostre darrer disc El cor de la Terra són nomes alguns dels exemples del que ha donat aquesta relació.

Nosaltres ja ens hem convertit en uns habituals del barri. Allà ens hem amarat de l’esperit cooperatiu, del coneixement de l’economia social i solidària fins al punt que si Txarango és, avui en dia, una cooperativa sense ànim de lucre, no s’explica sense la nostra vinculació amb el Prat.

Arròs i conversa

Notícies relacionades

Arròs i conversaLa idea que l’economia governa el nostre món i que, per tant, si el volem canviar un dels principals elements que cal transformar és la seva economia ens ha portat a treballar plegats des del primer dia. Compartim el Grup Cooperatiu Plegats, del qual formem part i com a mínim un cop al més ens hi atancem perquè des d’allà ens acompanyen amb tot el que té relació amb la gestió. Amb una mica de sort, sempre cau algun arròs i una bona conversa.

Sant Cosme és un lloc especial. D’aquells que tenen àngel. Segurament tot això és fruit que la seva gent té la vida molt lluitada. I a mi, humilment, em sembla que aquelles comunitats que no han tingut res donat, que han patit, que han suportat… generen una sensibilitat i una empatia de la seva talla. L’honestedat sense pretencions. L’abraçada més sincera. La lluita humil i quotidinada, que només se sosté col·lectivament, perquè som animals solidaris. Perquè ens recolzem els uns en els altres. Perquè això és la definició del que és la vida d’un barri. Perquè vivim l’un en l’altre i estem fets de la paraula junts.