GEOMETRIA VARIABLE

L'incendi Baiget

Puigdemont intenta tancar amb un cop d'autoritat una greu crisi amb el PDECat

2
Es llegeix en minuts
jcortadellas34808498 barcelona 25 07 2016  economia   el conseller jordi baiget  160725140241

jcortadellas34808498 barcelona 25 07 2016 economia el conseller jordi baiget 160725140241

Felipe González va dir una vegada que no es pot estar mig embarassada. Quan un govern democràtic traça un pla per trencar la legalitat inicia un camí que el condueix a saltar-se moltes normes democràtiques. El fi –en aquest cas la independència– exigeix un canvi revolucionari en les institucions de l’Estat.

I quan s’emprenen aquests proessos passen coses normals. Entre elles que no tots tenen vocació revolucionària. Ahir, a un dia d’anunciar la llei que –saltant-se la legalitat espanyola i la catalana– hauria de permetre el referèndum d’autodeterminació, va esclatar un greu incendi al Govern català. Acabem de veure l’explosió, però encara no sabem totes les seves conseqüències.

El conseller Jordi Baiget va fer unes sonades declaracionsa 'El Punt Avui',  al matí, i el cessament no va arribar fins a les nou del vespre. ¿Què va passar mentrestant? Doncs una triple crisi. Entre les CUP –Puigdemont no seria president sense el seu suport– i el Govern. Entre ERC i el PDECat. I finalment entre el president Puigdemont i el seu mateix partit. A primera hora de la tarda, la coordinadora Marta Pascal havia dit una cosa contradictòria que només podia buscar blindar Baiget: «Arribarem al referèndum i amb Baiget al Govern». No ha sigut així.

Baiget, un conseller que va estar molt a prop d’Artur Mas i que és un convergent disciplinat i discret, es va destapar amb dues discrepàncies de fons. Va dir, primer, que el referèndum no es podria celebrar perquè l’Estat tenia molta força (puntada al president, que va dir dissabte que «a Madrid fem por i més que en farem»), i perquè la llei que avui explicarà Puigdemont serà suspesa pel Constitucional. Va afegir que estava disposat a anar a la presó, però no a sacrificar el seu patrimoni (per condemna judicial) perquè això afectava la seva família.

UN COMITÈ FANTASMA

El segon pecat de Baiget va ser explicar que l’estratègia sobre el referèndum no es pren en el si del Govern ja que ell, i altres consellers, no eren consultats. Insinuava el que se sap que preocupa molts alts càrrecs: l’existència d’un comitè fantasma –per tant, lliure de possibles sancions– i no electe pel Parlament, que decideix el que després els consellers han d’avalar.

Notícies relacionades

Eren dos clars torpedes contra la línia de flotació de Puigdemont, a qui alguns veuen més pròxim a ERC que al pragmatisme històric de CDC. ¿Per què va parlar Baiget amb tanta claredat i a un diari com 'El Punt Avui'? Impossible que fos a títol personal. No és xerraire i podia haver-se retirat de forma discreta. El més segur és que expressés la greu inquietud d’un grup –gens petit– de consellers del PDECat.

L’incendi és seriós. Puigdemont l’intenta aturar amb un triple cop d’autoritat: cessament de Baiget, menyspreu a Marta Pascal i substitució per Santi Vila, que pensa el mateix que Baiget. ¡Consellers díscols, disciplina o carrer! Veurem si Puigdemont té de veritat l’autoritat que va voler mostrar ahir. De moment el camí cap al referèndum ha patit una altra ensopegada, 24 hores abans del seu solemne bateig.