El repte de les urbs

Proximitat i globalitat

Les xarxes de ciutats poden establir des de baix acords sobre problemes comuns

1
Es llegeix en minuts
fcosculluela38815788 colau170609211329

fcosculluela38815788 colau170609211329 / FERRAN SENDRA

Aquest cap de setmana s’han celebrat a Barcelona les jornades Fearless Cities, que han atret una gran quantitat de persones d’arreu del món per parlar de les ciutats i del municipalisme davant dels grans reptes que comporta el canvi d’època. A mesura que la globalització tecnològica i financera avança, també augmenten les inquietuds, les vulnerabilitats, les pors de moltes persones sobre el seu futur. Les incerteses s’acumulen en temes com ara el treball, la vivenda, l’accés als béns bàsics, la supervivència dels nens o de la gent gran. I tot plegat al costat de grans desafiaments globals, com són el canvi climàtic, els conflictes armats o les inseguretats que generen el terrorisme o el crim organitzat a gran escala.

Sembla que no tingui  sentit. ¿Com abordar aquestes grans amenaces i dilemes des de l’esfera local? ¿Com fer-ho des de les magres competències dels governs locals? I és en aquesta aparent contradicció en la que s’ha volgut incidir en les sessions obertes i els tallers de treball (vegeu fearlesscities.com).

Les ciutats acumulen incumbències i preocupacions molt per sobre de les seves competències. Però, precisament, aquests problemes són molt semblants en qualsevol part del món, mentre que les bases normatives i les tradicions polítiques de cada país són enormement diferents. El que és local és el més global. I és precisament en l’esfera local on s’originen, es viuen i se senten els greus desafiaments globals a què al·ludíem.

Notícies relacionades

Les ciutats reaccionen des de prop a problemes que els estats veuen des de lluny i davant dels quals es mostren moltes vegades lligats de mans i peus per la teranyina de complicitats (entre elits), interessos (financers i empresarials) i conveniències (compromisos institucionals) en què estan immersos.

Les xarxes de ciutats poden establir acords des de baix per reduir la contaminació, encarar els efectes que el turisme genera, aprendre les unes de les altres sobre com vincular millor decisions institucionals i voluntat ciutadana o com fer efectives les mesures d’acollida de refugiats. D’això es tracta. De construir des de la proximitat altres respostes a la globalitat.