La seguretat ciutadana

Com ser un bon lladre professional

Si vas amb compte amb l'import sostret, evitaràs que sigui delicte i quedarà en falta, i així les conseqüències no seran tan greus

2
Es llegeix en minuts
Un grup de carteristes, al metro de Barcelona.

Un grup de carteristes, al metro de Barcelona. / ARXIU

La interpretació ensenya a posar-se en la pell de l'altre per comprendre les seves accions. Bé, fem-ho així i decidim convertir-nos, per un instant, en un delinqüent professional amic dels béns d'altri. Al capdavall, és el que em funciona quan imparteixo classes de seguretat, fer pensar des del prisma del contrari. I l'enfocament és el mateix: ¿tu quan corres més, per perseguir o per escapar-te? No hi ha dubte en la resposta. Portem-ho, doncs, a l'àmbit que ens ocupa. La seguretat ciutadana i el canvi en la manera d'operar que confirma l'augment a Barcelona de sostraccions i robatoris en llocs tancats davant els comesos en àrees obertes, això és, a la via pública.

Si tenim en compte que, com en qualsevol professió, la diferència entre l'èxit i la rendibilitat és proporcional a la planificació i la professionalitat, pensem com un lladre. Estiu, Barcelona i volem guanyar-nos la vida. ¿Quina seria la millor fórmula? Valorant els pros i els contres, seleccionar els delictes més rendibles a nivell de cost/beneficis. Si comparem les repercussions penals que tenen aquests delictes menors en relació amb altres, el saldo surt molt a favor. A més, t'han d'agafar abans. ¿I on hi ha més policia? Als carrers. A la majoria de restaurants, bars, establiments comercials, cines, museus, etc. com a molt hi ha una o dues persones de seguretat generalment. I els usuaris no estan tan alerta com als carrers. Normalment en aquests llocs l'estat d'ànim és paral·lel a la situació d'oci i és relaxat, potser fins i tot massa. I això, com un bon lladre, és el que has de buscar: el moment de distracció perfecte per apropiar-te del més substanciós que et puguis emportar amb discreció. Així evitaràs el conflicte, que se't tirin a sobre, que avisin la policia i, per descomptat, el judici. Un altre aspecte important és que, si vas amb compte amb l'import sostretevitaràs que sigui delicte i quedarà en falta, de manera que, arribat el cas, tampoc tindràs gaires conseqüències. 

QÜESTIÓ D'ESCOLLIR

Notícies relacionades

¡Genial! Ja saps què i com, ara on. Bé, seguim la idea. Relax, oci, diversió…, la costa o les grans urbs plenes de turistes, embadalits per botigues i museus, oferta gastronòmica, cansament i calor. ¿Per què anar-te'n a fora si tens la feina a la porta de casa? Només has de baixar al carrer i triar. ¿Turistes de carteres plenes i compres amb bona sortida en el mercat paral·lel? El passeig de Gràcia, l'Eixample… ¿Mòbils, càmeres? La Sagrada Família, Montjuïc… ¿Que ets una mica menys ambiciós i amb una cartera o un mòbil t'apanyes? Doncs el Born, el Gòtic i, segons com, fins i tot el Raval. Això sí, fuig de la Rambla, que ja saps el percentatge de policies que hi ha per metre quadrat i que, a més, els turistes van agafats a les seves bosses com paparres, que ho han llegit a les guies de viatges i internet

Diuen que per guanyar s'han de conèixer les regles del joc. Ho sabem bé els que estem al costat de la llei, però s'ha de sortir a jugar sabent que l'altre porta cartes marcades, i això obliga a millorar les estratègies contra el trampós.