Editorial

'Matrícula plana' universitària a Andalusia

La iniciativa andalusa de taxes gairebé gratuïtes aixeca recels en altres comunitats

1
Es llegeix en minuts
fcosculluela477604 efe  julio mu oz 18 06 01 sevilla  sev02 sevilla 18 06 2001 170606182807

fcosculluela477604 efe julio mu oz 18 06 01 sevilla sev02 sevilla 18 06 2001 170606182807 / JULIO MUNOZ

L’anunci per part de la Junta d’Andalusia que aquells universitaris que aprovin un curs complet tinguin pràcticament gratis la matrícula del següent dona ales al vell i mai ben tancat debat sobre el des­igual finançament dels estudis superiors a Espanya. La iniciativa andalusa, per a la qual pensa dedicar uns 25 milions d’euros, no exclou el dret de l’estudiant a demanar una beca per a allotjament, manutenció o ajuda escolar. La Junta andalusa argumenta que aquesta matrícula plana incentiva l’esforç dels alumnes i que té caràcter equitatiu.

Notícies relacionades

Certament no hi ha res a oposar a tot el que signifiqui incitar l’estudiant a millorar el seu rendiment acadèmic i a propiciar l’accés als estudis superiors. Però hi ha veus, per exemple procedents de la comunitat universitària catalana, que dubten que aquesta fórmula sigui idònia. Opinen que al no tenir en compte la renda familiar de l’estudiant, es genera una discriminació perquè la matrícula sortirà gairebé gratis tant als que tenen suficients recursos com als que estan més necessitats d’ajuda. Sempre que aprovin, és clar.

Des d’una comunitat com Catalunya, on les taxes universitàries són les més cares d’Espanya, és lògic que es receli de la idoneïtat d’un sistema que accentua desigualtats entre les comunitats. Un model, a més a més, impulsat pels que tantes vegades es presenten com a víctimes dels desequilibris territorials.