EDITORIALS

Terrorisme en la campanya electoral britànica

May demana a la comunitat internacional que es posi d'acord per controlar l'extremisme a les xarxes

2
Es llegeix en minuts

ATEMPTAT A LONDRES / periodico

El nou atemptat terrorista comès dissabte a la nit al pont de Londres i al cèntric mercat de Borough –amb el resultat de set persones mortes, prop de 50 de ferides, algunes de les quals en estat crític, i els tres atacants abatuts per la policia– és particularment greu perquè té lloc cinc dies abans de les eleccions anticipades per la primera ministra, Theresa May, que se celebraran dijous. La nova nit de pànic a la capital britànica es va viure només 12 dies després de l’atemptat amb bomba al concert d’Ariana Grande a Manchester (22 morts) i dos mesos i mig després de l’atac amb un vehicle al pont de Westminster, a Londres (cinc morts), de característiques molt similars al de dissabte. En aquest període, a més a més, la policia assegura que ha frustrat cinc atemptats més.

Tot això vol dir que l’amenaça del terrorisme gihadista és particularment present al Regne Unit, amb trets que fan encara més difícil impedir els atemptats. Seguint les instruccions dels òrgans de propaganda de l’Estat Islàmic, els terroristes ataquen ara amb camions o un altre tipus de vehicles i es valen d’armes blanques a falta de pistoles o explosius. Però el seu instint suïcida es manté. Els atacants de dissabte simulaven que portaven cinturons d’explosius, que va resultar que eren falsos, però que eren una manera de buscar la mort a mans de la policia una vegada complerts els seus propòsits.

Notícies relacionades

Davant d’aquesta determinació, de poc servirà l’enduriment de les penes anunciat ahir per May perquè poc li importa la durada de la condemna a qui està disposat al suïcidi. May, no obstant, la va encertar en la seva declaració pública quan va dir que els terroristes no poden ser derrotats només amb «la intervenció militar», i que s’ha de combatre la seva «ideologia diabòlica» persuadint la gent que els valors occidentals són millors, però no incompatibles amb l’islam, com asseguren els gihadistes. May va demanar que el gihadisme no tingui facilitats per créixer a internet, sinó al contrari, que la comunitat internacional es posi d’acord per controlar l’extremisme a les xarxes.

La intervenció de la primera ministra no concorda, no obstant, amb l’ús que els tories han fet del terrorisme com a arma electoral en la campanya per a les legislatives de dijous, davant les quals és difícil predir quina influència tindrà aquest últim atemptat.