EDITORIAL

Creix la incertesa a França

L'últim atemptat a París complica més les previsions sobre qui seran els dos candidats que arribaran a la final

1
Es llegeix en minuts

L’atemptat de dijous a la nit als Camps Elisis de París, que va causar la mort d’un policia i ferides a dos més, augmenta encara més la incertesa davant la primera volta de les eleccions presidencials franceses de demà. L’atac, reivindicat amb sorprenent rapidesa per l’Estat Islàmic, ha influït en el final de la campanya electoral, cosa que sens dubte buscava l’autor. Uns quants candidats han suspès els seus últims actes electorals, particularment el representant de la dreta tradicional, François Fillon, fet que ha sigut criticat per algunes veus que consideren que aquesta decisió fa el joc als terroristes.

També fan el joc als terroristes exclamacions com per exemple que França està en estat de guerra i altres de semblants. La realitat és que l’Estat Islàmic és una organització terrorista que ataca quan pot i allà on pot, però això no significa que estigui lliurant una guerra contra França ni encara menys tot el contrari. En aquesta línia, la candidata del Front Nacional, Marine Le Pen, s’ha afanyat a intentar treure profit de l’atemptat reclamant el tancament immediat de les fronteres, com si els autors de la immensa majoria dels atemptats no fossin francesos que viuen a França. Altres candidats han promès l’augment immediat del nombre de policies i l’increment de les mesures de seguretat.

Notícies relacionades

És lògic que el terrorisme sigui una preocupació prioritària en un país que ha patit més de 200 víctimes mortals en dos anys, però centrar el final de la campanya en la seguretat només pot reforçar les possibilitats de Le Pen.

A la recta final hi han arribat quatre candidats gairebé amb les mateixes opcions de classificar-se per a la ronda decisiva del 7 de maig. A més a més de Le Pen, Emmanuel Macron, el candidat centrista que pretén superar el debat dreta-esquerra, però que representa en certa forma la continuïtat de l’hollandisme, és el gran favorit. Però en les últimes jornades ha reviscut Fillon, recolzat en la seva tenacitat i en la força històrica de la dreta conservadora, i Jean-Luc Mélenchon s’ha erigit en el dipositari de l’alternativa d’esquerres. Els sondejos són tan ajustats que ningú pot assegurar quins dos candidats passaran a la segona volta, una incertesa que incrementa l’atemptat dels Camps Elisis.