LA PROTECCIÓ DELS DRETS DELS CONSUMIDORS

Hipoteques: el valor de la prevenció

Els notaris fa anys que reivindiquem el reconeixement legislatiu d'un control de legalitat efectiu que ens permeti rebutjar les clàusules abusives en les escriptures

2
Es llegeix en minuts

La sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea de 14 de març del 2013 va suposar un autèntic terratrèmol en el sistema hipotecari espanyol, efecte traumàtic que s'ha repetit amb la sentència recent de 21 de desembre del 2016 del mateix tribunal. Gairebé quatre anys després seguim instal·lats en un escenari que contribueix molt poc a la confiança i seguretat del nostre sistema jurídic. El legislador espanyol en aquest període, certament, ha realitzat diverses reformes. Les més destacades són la llei 1/2013 de protecció dels deutors hipotecaris, reestructuració de deute i lloguer social i la llei 1/2015, de mecanisme de segona oportunitat, reducció de càrrega financera i altres mesures d'ordre social, a més del recent RDL 1/2017 sobre devolució de clàusules terra.

En general, es tracta de mesures positives que han permès avançar en la protecció dels drets dels consumidors i en la correcció de les disfuncions del nostre sistema hipotecari. També diverses comunitats autònomes, en el marc de les seves competències en matèria de consum, han legislat de manera correcta reforçant la posició del consumidor. Així, per exemple, a Catalunya tenim la llei 20/2014 de reforma del Codi de Consum, la llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de la vivenda i la pobresa energètica i la llei recent 4/2016 de mesures de protecció a la vivenda de les persones en risc d'exclusió residencial.

ATRAPATS EN EL CONFUSIONISME I LES POLÈMIQUES

Notícies relacionades

Resulta evident la insuficiència d'aquestes mesures legislatives, sovint fragmentàries, donat el confusionisme i les polèmiques en què seguim atrapats. La transposició de la directiva europea sobre crèdit hipotecari 2014/17/UE, en què estan treballant els Ministeris d'Economia i Justícia, és una excel·lent ocasió per resoldre definitivament els principals problemes que la legislació i la jurisprudència europees ha plantejat al nostre legislador. Les reformes d'aquests anys s'han centrat bàsicament en les carències del procediment judicial d'execució, però no s'han atès en profunditat les noves necessitats de la fase contractual i precontractual. El sistema actual de control de les clàusules abusives, basat en sentència ferma i inscripció al registre de Condicions Generals de la Contractació, ha fallat estrepitosament.

Les reformes d'aquests anys  Les reformes d'aquests anys no han atès en profunditat les noves necessitats de la fase contractual i precontractual

Els notaris fa anys que reivindiquem el reconeixement legislatiu d'un control de legalitat efectiu que ens permeti rebutjar les clàusules abusives en les escriptures (vegeu el meu article a EL PERIÓDICO 'Hipoteques: persones més protegides' de 10 d'abril del 2013), així com d'un control de transparència que ens permeti intervenir i verificar el compliment dels deures de transparència i informació en la fase prèvia a la firma de l'escriptura, per garantir millor els drets dels consumidors. Reforçar legislativament el paper i les funcions del notari en matèria hipotecària ha de ser un element clau de la futura reforma. La justícia preventiva és la solució.